A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A már eleve végrehajtás alatt lévő adósokra úgy tűnik, nem vonatkoznak a gazdasági akcióterv rendelkezései

A koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel, a kormány által létrehozott gazdasági akcióterv rengeteg segítséget nyújt Magyarország lakosságának, azonban az Index észrevette: egy valami mégis kimaradt.

A válság ideje alatt, segítségképp sokak adóterhein könnyítettek, bevezették a hitelek törlesztésére vonatkozó moratóriumot, az adótartózások behajtása is szünetel, valamint kilakoltatási moratóriumot is elrendeltek.

Az intézkedések sokak életét megkönnyítik, ám van egy csoport, amelyen nem segítenek a rendelkezések: akiknek hiteltartozása már eleve a végrehajtónál van, azokk fizetéséből vagy nyugdíjából ezentúl is vonják a tartozást.

„A rendelet nem korlátozza a munkabér- és nyugdíjletiltások kiadását és teljesítését, valamint a bankszámlán kezelt összegek végrehajtás alá vonását (hatósági átutalási megbízásokat), továbbá nem érinti a folyamatban lévő árverések befejezését" – emelik ki a végrehajtóknak küldött tájékoztató levélben, amelyet a portál megszerzett.

Egy bankügyekben otthonosan mozgó ügyvéd elmondása szerint helyes értelmezés, miszerint a kormány rendelkezései nem vonatkoznak a már végrehajtásra került hitelekre.

Az azonban kérdés, vajon az akcióterv szándékosan nem könnyített-e ezen típusú hiteltartozással rendelkezők helyzetén, avagy az intézkedés gyors bevezetése miatt, puszta véletlenségből maradt ki a rájuk vonatkozó rész, és később ezt esetleg módosítják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések