A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb vizsgálatokat végez a Nébih: még mindig mást etetnek velünk, mint a nyugatiakkal

Ismét teszteket végez 280 termék esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) annak érdekében, hogy kiderítse: silányabb minőségű termékeket készítenek-e a magyar piacra a nyugat-európai élelmiszergyártók. Osztrák, német és magyar termékeket hasonlítanak össze.

Mint emlékezetes, 2017-ben kiderült, hogy a csokiknak ugyanolyan a minősége, de van olyan ostyás édesség, amiből az osztrák jobb volt, a magyar mogyorókrém kevésbé lágy, a marcipánnal töltött étcsokinál az osztráknak jobb a bevonata, a magyar kakaópor illata és íze gyengébb. A magyar kóla cukortartalma magasabb volt, az osztrák verzióval ellentétben pedig olcsóbb, kukoricaalapú édesítővel készült.

A Blikk is összehasonlított néhány terméket, bár mi csak az összetevőkből tudtunk tájékozódni. A cukros üdítőknél, csipszeknél az esetek nagy többségében úgy láttuk, egyes magyar termékekben nem sokkal, de több a cukor és a kalória is. Bár joggal panaszkodhatnánk a különbségekre, azt se felejtsük el, hogy Kelet-Közép-Európában mások az étkezési szokások, valamint az összetevőket mindig olvassuk el, amikor vásárolunk.

A mostani tesztet egységes vizsgálati módszertannal végzik az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja döntése alapján.

Ezúttal hús-, tej-, gabona-, sütő- és édesipari cikkeket, üdítőitalokat, tartós, gyorsfagyasztott, hőkezelt és szárított élelmiszereket, néhány élvezeti cikket és alkoholos italokat is megnéznek. Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság vezetője szerint már most látszik, hogy a termékek 20-30 százalékában kimutatható a kettős minőség.

„A három évvel ezelőtti eredményekhez hasonlóra számítunk" – idézte a veol.hu az igazgatót, aki azt is elárulta: a Nébih a felmérés és a gyártókkal való egyeztetés fázisának közepén jár.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések