A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Harcba száll Eszenyi Enikővel szemben a Vígszínház vezetéséért Rudolf Péter

Váratlan húzás: úgy értesültünk, mindössze néhány órával a pályázat beadása előtt értesítette Rudolf Péter a Vígszínház jelenlegi igazgatóját, Eszenyi Enikőt arról, hogy harcba száll a székéért.

Ezzel meg is lepte kollégáját, akihez évtizedes jó kapcsolat fűzi. Mindketten a hazai színházi élet meghatározó szereplői, az 1992-es A skorpió megeszi az ikreket reggelire című filmben szerelmespárt alakítottak, de Rudolf rendez is a Vígben. Nem kérdés, mindketten rendelkeznek olyan szakmai múlttal és tapasztalattal, amely képessé teszi őket a hosszú ideje sikeres, telt házas előadások sorát felmutató teátrum irányítására. Ám a döntésben több tényező is szerepet játszhat.

– Függhet a döntés attól, időben létrejön-e a megállapodás arról, mely színházak működnek többségében állami pénzből, mert azok vezetőinek kinevezésénél akár az Emberi Erőforrások Minisztériumának is lehet szava – magyarázta az EMMI-hez közel álló informátorunk, aki utalt rá, egyes vélemények szerint a Fővárosi Önkormányzatnál nem feltétlenül volt jó pont, hogy Eszenyi nem tiltakozott a tervezett színháztörvény ellen, míg a minisztériumnál néhányan azzal nem lehettek elégedettek, ahogy a teátrum három éve Marton László ügyét kezelte.

– Sosem jó, ha egy színházban kirobban egy zaklatási ügy, főleg, ha jó egy hétig húzódik a döntés ezzel kapcsolatban – erősítette meg egy másik informátor, aki arra is kíváncsi lenne, ha a társulat szavazna a jelöltekről, ki mögé sorakoznának fel. Persze, az is nagy kérdés, ha lesz egyáltalán váltás a Vígszínház élén, mi lesz Eszenyi Enikő sorsa, akinek a neve 1983 óta összeforr a Víggel. Ha úgy alakul, hogy Rudolf kerül pozícióba, folytatódik-e az együttműködésük.

– Péter ért a szakmájához, kimagasló múltja van, ám előre nem lehet látni, hogy ha ő nyeri a pályázatot, tudnak-e együtt dolgozni – fogalmazott egy, a színházi körökben jártas informátor.

Kerestük a Vígszínházat, Eszenyi Enikőt és Rudolf Pétert is a kialakult helyzettel kapcsolatban, ám eddig nem értük el őket.

Három ember közül döntenek

A Vígszínház igazgatói pályázatáról a február végi Fővárosi Közgyűlésen dönthetnek. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő és rendező, Eszenyi Enikő a döntéstől függetlenül 2020. június 30-ig marad hivatalban, addig szól az előző megbízatása. A posztra rajta és a szintén Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és rendező Rudolf Péteren kívül Csányi János rendező, a Bárka alapító igazgatója adta még be a pályázatát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések