A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már nem tudják feltartóztatni őket: szabad utat engedtek a törökök a szír menekülteknek

Ismét kitörhet egy rendkívül komoly menekültválság, miután Törökország a jelek szerint tegnap óta nem tartóztatja fel azt a több mint egymillió szíriai bevándorlót, akik a határ menti összecsapások miatt indultak meg a már eddig is túlzsúfolt török menekülttáborok felé. Márpedig, ha hinni lehet a Reutersnek névtelenül nyilatkozó török hivatalnoknak, az ország vezetése ezt a döntést hozta.

– Felszólítottuk a határőröket és a katonákat, hogy ne tartsák fel többé azokat, akik útra akarnak kelni – idézi a Reuters a névtelenül nyilatkozó tisztviselőt. – Ezt azonnal megtettük, mostantól részünkről minden menekült szabadon megindulhat az Európai Unió felé.

Nem késett sokat a hivatalos megerősítés:

– Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket – jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője pénteken a CNN Türk hírtelevízió élő adásában.

Kifejtette: Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket – jelentette ki a szóvivő.

Orbán Viktor (56) kormányfő pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy a hírre a V4-es országok megbeszélést kezdeményeznek Recep Tayyip Erdogan (66) török elnökkel.

– Tömeges támadásokra kell számítanunk, meg kell védenünk Magyarországot. Amíg egységesek a magyarok, nem kell félni – tette hozzá a miniszterelnök.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések