A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óriási felfedezés: új holdja lett a Földnek

Új holddal gazdagodott a Föld, de csak átmenetileg.

Az arizonai Catalina Sky Survey kutatóintézetében figyeltek fel február 19-én a Föld közelében lévő halvány objektumra. Az észlelés után több obszervatórium is megfigyelte, később a kutatók a 2020 CD3 jelöltést adták neki. Mint kiderült, az ideiglenes hold, amely már három éve kering a Föld körül, 1,9 és 3,5 méter közötti átmérőjű – számolt be az Index a New Scientist cikke alapján.

A szakértők szerint állandó Holdunktól távolabb, ovális pályán mozog a Föld körül, és 47 napra van szüksége ahhoz, hogy teljesen megkerülje. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy egy, a bolygónkat megközelítő aszteroida és véletlenül került bele a gravitációs vonzásunkba. Azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban egy természetes égitestről van-e szó, nem pedig űrszemétről.

Mivel a 2020 CD3 becsatlakozott a bolygó gravitációs vonzásához, így idővel ki tud majd törni, hiszen folyamatosan távolodik el a Földtől. Egyes szimulációk alapján várhatóan majd áprilisban fog tudni az objektum elszakadni a bolygó gravitációs vonzásából, de még ez sem biztos.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések