A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Légiesen könnyű sütőporos fánk pihentetés nélkül: sütőben és olajban is megsütheted

Ezzel a recepttel nem kihívás többé a fánksütés! A sütőporos-tejfölös változat gyors, egyszerű, és cseppet sem kényes, az íze viszont csodás.

Készíts tökéletes fánkot mindenféle macera nélkül! A klasszikus szalagosat könnyű elhibázni, így ezzel nagyobb tapasztalat nélkül is bátran próbálkozhatsz. A tésztába a sütőpor mellé még kevés szódabikarbóna is kerül, ennek köszönhetően a fánk sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
1 db tojás
0.5 csomag sütőpor
2 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
rum
5 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

A porcukrot szórd egy tálba, add hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliás cukrot, majd keverd jól össze. A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sütőporral, a szódabikarbónával, majd dolgozd a tejfölös-cukros keverékhez. Gyúrd össze a tésztát, ha túl lágy lenne, akkor szórj még hozzá kevés lisztet.

Formázz belőle egy gombócot, és tedd át lisztezett felületre. Nyújtsd ki körülbelül három milliméter vastagra, és egy nagyobb kör alakú kiszúróval vagy üvegpohárral szaggasd ki a tésztát. Ha szeretnéd, a közepét is kiszúrhatod. Egy serpenyőben hevíts fel körülbelül fél liter olajat, majd amikor már elég forró, rakj bele annyi fánkot, hogy kényelmesen elférjenek egymást mellett. Mérsékeld a lángot, és kisebb hőfokon süsd aranybarnára. Közben többször fordítsd át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Szedd ki, tedd papírtörlőre, és itasd le róluk az olajat. 

A fánkot sütőben is megsütheted. Ebben az esetben rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és told 175 fokra előmelegített sütőbe, majd 15-20 perc alatt süsd meg. Félidőben fordítsd meg a fánkokat, hogy mindkét oldaluk szépen átsüljön.

Tálalás előtt ízlés szerint szórd meg porcukorral, és lekvárt is kínálj hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések