A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Katonai hátizsákos férfiak vannak a migránskaravánban

Katonai hátizsákos férfiak is vannak abban a migránskaravánban, amely mintegy félezer emberből áll és ma délután érkezett a szerb-magyar határhoz. Szabadkától késő délután indultak el, majd a gyerekekből és nőkből álló csoport békésen vonult Kelebiához. Jelenleg a gyerekek „akcióznak”: azt kiabálják, hogy „kérjük, nyissák meg a határt”.

Kelebiánál áll az a migránskaraván, amely több száz emberből áll; a csoportban most már nőket és gyerekeket is látni. Az M1 tudósításából kiderült az is, hogy ők békésen akarnak átjutni Magyarországon keresztül Európába, eddig pedig egy erdőben várakoztak – az M1 stábja szerint akkor indultak el, amikor meglátták a kamerákat. Úgy tudni, hogy több csoport is csatlakozni kíván majd hozzájuk. Elszántnak tűnnek, az alig 2-3 fokos időjárás ellenére táboroztak le a határnál, a szabadban – ezzel vélhetően pszichés nyomást kívánnak gyakorolni a magyar kormányra.

Ehhez csatlakozott a gyerekek kórusa is, akik több perce folyamatosan kiabálják, hogy nyissák meg a határt, és Németországba akarnak menni. A csoport szervezetten menetelt, tagjai közül több férfi katonai hátizsákot viselnek. (Bár ilyen zsákokat civilek is vásárolhatnak, érdemes megnézni az élő felvételen látható férfiak viselkedését, mozgását). A Szerbiában Magyarország felé indult migránsmenet célja, hogy az európai sajtóba és a világsajtóba minél „drámaibb” képek kerüljenek be arról, Magyarország milyen „keményen, kegyetlenül” lép fel a menedékkérőkkel szemben – vélekedik több szakértő is. Az M1 úgy tudja, hogy a menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.
Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője is úgy véli, hogy a migránsok külső segítséget kaptak a szervezésben. Az M1-en hozzátette: az angol és arab nyelvű kiáltvány megszerkesztése nyugati gondolkodást tükröz. Véleménye szerint akármilyen békés demonstrációnak is indul a felvonulás, számítani lehet valamilyen jellegű provokációra.
Horváth József biztonságpolitikai szakértő pedig azt mondta a köztelevízió adásában: borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok, hiszen nem rendelkeznek kellő helyismerettel egy ilyen menet megszervezéséhez. Hozzátette: a biztonsági szervek következő feladata, hogy felderítsék, kik segítik a migránsokat.
A jogszabály egyébként elég egyértelműen fogalmaz: Magyarország csak úgy engedhetné be ezeket az embereket, ha saját jogszabályait, valamint uniós jogszabályokat sértene. Egy schengeni külső határról van szó, így a schengeni szabályokat be kell tartani. Magyarország úgy döntött, hogy ezen a határszakaszon legyen egy műszaki határ, egy kerítés; vannak tranzitzónák, ahol lehetőség van menedékkérelmet benyújtani.

Forrás: Pesti Srácok – Fotó: M1 élő adás

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések