Ismét Vörsön szállt le Magyarország első gólyája

Február 11-én hajnalban érkezett meg az ország első gólyája Vörs településre. A Somogy Megyei községben ezzel egy hagyomány éledt újjá, ugyanis 14 éven át itt szállt le a tavasz első hírnöke: Charlie, a vörsi gólya.

Charlie egész életében – 2011-ig – a községen köszöntötte a tavaszt, azóta pedig a falu jelképévé vált: a helyiek szobrot állítottak az emlékére. Később a fiókái a közeli Tüskevár településre tértek haza, ami nem lehet véletlen: a vörsi fészek, ahol felnőttek, a Tüskevár ABC mellett helyezkedik el. 

Ide tért most vissza Charlie egyik fiókája, aki ismét birtokba vette a családi fészket. A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el: a Kele nevet kapta. Ugyanis Fekete István – vagy ahogy a helyiek is nevezték: a berki ember – közvetlenül a fészek melletti vörsi templomba járt az Úrnapi misére. 

– Sokat jelent számunkra, hogy ismét hozzánk érkezett meg Magyarország első gólyája. Charlie nemcsak a jó időt hozó madarunk volt, hanem a falu részeként tekintettünk rá. Reméljük, hogy utóda, Kele is hűséges lesz hozzánk, és számára is azt jelenti majd Vörs, amit lakóinknak: az otthont, ahova mindig jó hazatérni – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere. 

Február 11. nemcsak Vörsre hozott gólyát: Kele érkezése után néhány órával Vassurányra is leszállt a helyi visszajáró vendég, Suri. Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak a madaraival büszkélkedhet: itt található Európa legnagyobb beltéri betleheme is, amely a karácsonyi ünnepek idején több tízezer látogatót vonz a településre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések