A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét nőtt a késve fizetések aránya a magyar vállalkozások körében


A késve fizető partnerek aránya újabb növekedést mutat a magyar vállalkozások körében a tavaly júliusi kedvező időszak után - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden az MTI-vel.


Az MKIK GVI negyedéves konjunktúra felmérésében 400 cégvezető véleményét kérdezte meg tavaly júliusban a késedelmes fizetésről és láncartozásokról.

Az eredmények alapján a vállalkozások 69 százalékának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2019 első fél évében, a válaszadók 34 százaléka pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. Ez az arány 2018 második fél évében 55 százalék, míg másfél évvel korábban, 2018 januárjában 63 százalék volt, azaz a csökkenés után újból visszatérni látszik a korábbi szintre.

A késedelmes fizetés szempontjából nem volt számottevő különbség a vállalatméretet tekintve. A vizsgált négyből három létszámkategóriában a vállalatok 70 százalékának volt késedelmesen fizető partnere. A legkevésbé érintett cégek 2019 első fél évében a 100-249 főt foglalkoztató nagyvállalatok voltak, melyeknek 66 százaléka volt kapcsolatban késve fizető partnerrel, ugyanakkor átlagosan partnereik 10 százaléka fizetett többször is késedelmesen.

A késedelmes fizetés problémája legnagyobb arányban a 20-49, 50-99 és a több mint 250 főt foglalkoztató vállalatok körében, illetve az építőiparban és az egyéb gazdasági szolgáltatási szektorban jelenik meg.

A megkérdezett cégek körében nőtt azoknak a partnereknek az aránya, akik több alkalommal késedelmesen fizettek, ezzel egy időben nagyságrendileg két és félszeresére nőtt a fizetési határidő után több mint egy héttel befolyó összeg aránya is, az előző időszakhoz képest - közölte az MKIK.

A lánctartozást tapasztaló cégek aránya a nagyvállalatok (250 fő felett) körében mindössze 4 százalékos, a 100-249 fő közötti kategóriát vizsgálva 16 százalékos, az 50-99 fős kategóriában 15 százalék, a legkisebb, 20-49 fő között foglalkoztató vállalkozások esetében pedig 23 százalék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések