A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az LMP törvényjavaslatot nyújtott be a nyugdíjasok helyzetének javításáért

Törvényjavaslatot nyújtott be az LMP pénteken, hogy javítson a nyugdíjasok helyzetén, mert azt méltatlannak tartja - közölte az ellenzéki párt társelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Schmuck Erzsébet azt mondta, hogy a havi 28 500 forintos minimálnyugdíj, amelyet 12 éve nem emeltek, az egyik legalacsonyabb Európában. Javaslatuk egyik fő eleme, hogy az ellátást növeljék mintegy 2,5-szeresére, 72 500 forintra.

Másrészt azt szorgalmazzák, hogy amennyiben az infláció a tervezett nyugdíjemeléshez képest meghaladja az 1 százalékot, azonnal legyen nyugdíjkorrekció. Idén már áprilisban szükség van erre, nem lehet novemberig várni - fogalmazott a társelnök, hozzátéve: átlagosan havi 2600 forintos növelés kell. Felszólította a kormányt, hogy "ne használja az időseknek járó pénzt", ne a nyugdíjasok hitelezzenek.

Schmuck Erzsébet azt mondta, hogy a nyugdíjak emelése nem követi az inflációt. Januárban a fogyasztói árak "szabályosan elszabadultak": 4,7 százalékkal nőttek - fogalmazott, megjegyezve, hogy az élelmiszerek csaknem 7 százalékkal kerülnek többe. Ehhez képest az idősek ellátása mindössze 2,8 százalékkal emelkedett, pedig az ő fogyasztói kosarukban főként ételek és gyógyszerek találhatóak - hangsúlyozta.

A nyugdíjasok egyre inkább leszakadnak az aktív dolgozóktól, mert az utóbbi években érdemben nem részesültek a gazdasági növekedés hasznából - vélekedett az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjasok közti különbségek egyre lényegesebbek. Megjelentek a nagyon magas ellátások, miközben 600 ezer idős havi 100 ezer forintnál kevesebbet kap.

A koronavírusról a társelnök kérdésre azt mondta: a héten találkoztak kormányzati és ellenzéki vezetők, és úgy látják, a kabinet minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy Magyarországon ne legyen fertőzött, vagy legalábbis ne alakuljon ki járvány. Ebben az ügyben teljes mértékben együtt kell működni, az ellenzék minden támogatást meg is ad ehhez - hangoztatta.

Amin javítani kellene, az a kommunikáció. Talán nem nemzeti konzultációra kellene költeni - mondta Schmuck Erzsébet, hozzáfűzve, hogy a jövő évi költségvetésben kiemelt források szükségesek az egészségügy helyzetének javítására.

További cikkek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések