A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezer bejelentés érkezett tavaly a NAV-hoz

Több ezer lakossági bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz 2019-ben, amelyek mintegy harmada névtelen volt.

A panaszok a legtöbb esetben kétesnek vélt ügyekre vagy valós szabálytalanságokra vonatkoztak, és ritkábbak voltak azo, amelyek rendszeres adóügyi visszaélésekről és általános jelenségekről számoltak be.

Sok esetben az emberek amiatt juttattatnak el beadványt az adóhivatalhoz, ha nem kaptak nyugtát vásárláskor a boltban, avagy ha egy bérbeadó nem jelentette be a bérbeadásból származó jövedelmét. Nem egyszer volt arra példa, hogy feltételezett szabálytalanságra a köz érdekében figyelmeztették a NAV-ot, de előfordult az is, hogy a bejelentők szerint egyes gazdasági szereplők jogosultság hiányában űzik foglalkozásukat.

A bejelentők 35 százaléka névtelenségének megőrzése mellett fordult az adóhivatalhoz. Akadtak olyanok is, akik több, részletesen és jól megszerkesztett oldalon vázolták a bejelentés tárgyát.

A NAV tavaly január eleje és szeptember vége között a bejelentések alapján több mint 1600 vizsgálatot folytatott, ezek közül körülbelül 330-nál állapított meg hiányosságot vagy szabálytalanságot. A kiszabott mulasztási és adóbírság együttesen túllépte a 360 millió forintos összeget.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések