A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Párbeszédet sürget az EU az iráni konfliktusban

Aggodalmukat fejezték ki és a helyzet csillapítására szólítottak uniós vezető politikusok anélkül, hogy egyértelműen elítélték volna az amerikai célpontok elleni iráni légicsapást.

— Azonnal be kell szüntetni a harcokat, és teret kell adni a párbeszédnek. Mindenkit arra szólítunk fel, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat. Ezt nem lehet eleget hangsúlyozni – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az év első tanácskozásán az Európai Unió biztosai a közel-keleti fejleményekkel foglalkoztak. Az EU külpolitikáért felelős biztosa szerint továbbra is ragaszkodni kell a 2015-ös iráni atomegyezményhez, és tárgyalni kell a megállapodásban résztvevő országokkal.

— Beszéltünk a kialakult helyzetről a partnereinkkel, és ahogy az elnök asszony mondta, ma az iráni nukleáris egyezmény még fontosabb, mint valaha, mert csak itt ülünk egy asztalnál az orosz és a kínai féllel, hogy közösen kezelhessük a veszélyt, amivel szembe kell néznünk – mondta az európai külpolitika vezetője, Josep Borrell.

A Közel-Kelettel foglalkozó elemzők szerint az EU hatékony segítségével el lehet kerülni a nyílt konfliktust.

— Az EU fontos szereplő. Először is békefenntartó missziókat indíthat Irakban, másodszor, közvetítőszerepe lehet a tárgyalásokon, az ENSZ-szel, hogy hogyan lehessen szabályozni az iráni befolyást a térségben, és hogy hogyan lehet majd újjáépíteni a bizalmat az Egyesült Államok és Irán között – mondta az Európai Szomszédsági Tanács kutatója, Samuel Doveri Vesterbye.

Közben a NATO katonai szövetség brüsszeli központjában is a feszült helyzet csillapítására szólították fel a feleket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések