A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nézőpont: Továbbra is vezet a Fidesz-KDNP, a Momentum előzi az ellenzéket népszerűségben

A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksolás esetén – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP a leadott listás szavazatok 50 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson, azaz minden második aktív pártválasztó (50 százalék) a Fidesz-KDNP-vel szimpatizált. Az ellenzéki pártok támogatottsága ugyanakkor stagnál az önkormányzati választások óta, elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni. Közülük a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. 

A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, valamint a hétvégén elnöki székbe került Jakab Péter vezette Jobbikot (10 százalék). Az MSZP-P szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt, támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.

A fenti eredmények alapján látható, hogy kettő, de még egy közös ellenzéki országos lista sem jelentene győzelmet az ellenzéki pártok összefogása esetén. A Fidesz 50 százalékos eredményét a hét potenciális ellenzéki platformot (Momentum Mozgalom, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) összefogó együttes lista sem érné el. Sőt, egy esetleges közös ellenzéki lista támogatottsága is elmaradhat az egyes ellenzéki pártok külön-külön mért támogatottsági adatainak összegétől – írja a Nézőpont Intézet. Hozzátették: míg a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), addig egyetlen ellenzéki politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt.

A korábban látott Momentum-előny itt elapad, ami mutatja, hogy aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében – áll az elemzésben.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020 januárjától új módszertannal, 2020. január 10. és 16. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Forrás/vezetőkép: Nézőpont Intézet

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések