A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a nagy terv: ennyivel emelné a nyugdíjakat a szakszervezet a következő években

Pár év alatt az átlagbérek 70 százalékáig zárkóztatná fel az átlagnyugdíjakat a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a 750 milliárd forintos intézkedéseknek szerintük a fedezete is megvan.

Az érdekképviselet illetékes tagozatának elnöke a 24.hu-nak ismertette a nyugdíjak megreformálását célzó hatpontos javaslatcsomagukat. Juhász László elmondta, január végén kezdeményezik a kormánynál az alapnyugdíj bevezetését és a bérnövekedések figyelembe vételét. Emellett azt szeretnék elérni, hogy a nyugdíjemelés ne alultervezett infláción alapuljon, a kabinet döntéshozatal előtt egyeztessen az érdekképviseletekkel, továbbá készüljön felmérés az idősek helyzetéről és juttatásaik értékvesztéséről.

Az MASZSZ legfontosabb javaslata pedig, hogy 2024-re az átlagnyugdíj érje el az átlagbér 70 százalékát – a jelenlegi különbség a két szám között 25 százalék.

Juhász szerint egy százalékpontnyi emelés kb. 30 milliárd forintba kerülhet, így összesen 750 milliárdba kerülne a felzárkózás 2024-ig. A nyugdíjastagozat elnöke úgy véli, a fedezettel nem lenne probléma a GDP-növekedés és a béremelésekhez köthető, szintén növekvő járulékok és adók miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések