A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyen még nem volt: Natalie Portman fogja kísérni a neves magyar történészt Hollywoodban

Februárra várják Amerikában a Hunyadiak korát kutató történészt.

Koller Zsolt középkorkutató, történész a tavalyi prágai sikerével – amiről augusztusban lapunkban is beszámoltunk – a magyar történelemre, a Hunyadiak korára is ráirányította a figyelmet. Bizonyára emlékeznek, a hódmezővásárhelyi kutató még a washingtoni Smithsonian Intézetbe is meghívást kapott, amelynek irdatlan dísztermében magyar előadó még soha nem állhatott. Ami tavaly augusztusban még csak ígéret volt, mára konkrét meghívássá érett, tudtuk meg a történésztől.

A CNN is kíváncsi rá

– A washingtoni intézet konkrétan hat díszelőadást kért tőlem februárra, hozzájuk társulva egy előadást a Columbia Egyetem is lekötött, a CNN pedig egy 16 perces interjúra jelentkezett be előzetesen. A New York-i campuson egy kétórás összefoglalót kell adnom a magyar történelemről. Szeretném ismételten hangsúlyozni: nem a személyemre, hanem a történelmünkre, azon belül pedig a Hunyadiakra kíváncsiak – szögezte le ismét, ellentmondást nem tűrő szerénységgel.

Azt azért el kell árulnunk, hogy egyik nagy rajongójának, Natalie Portman moziszínésznőnek is volt némi köze ehhez a meghíváshoz, hiszen mint a meghívó alapítvány egyik tagja, a dicső testület figyelmébe ajánlotta a külföldön már nem ismeretlen magyar történészt, és a javaslatát elfogadták.

A Smithsonian Intézet első előadását – ahol az amerikai politikai élet néhány neves személyisége is jelen lesz – a színésznő személyesen fogja megnyitni. Azóta megtudtuk, Koller Zsolt tudása Natalie 10 esztendős kisfiát is elbűvölte, akinek a képzeletét azóta a Hunyadiak, különösen Mátyás királyunk hősi tettei töltik be.

A történész összeállított egy különleges ajándékcsomagot, amelyben a kalocsai hímzés mellett, Balkány mellől visz háromöles marhabőr karikás ostort, hímzett pásztorsubát, csikós csákót árvalányhajjal, kiegészítve mindezt egy kis szabolcsi szilvapálinkával.

A meghívottak hozzájárultak, hogy az özvegy történész két lányát és két unokáját is magával vihesse, ami azért is különleges, mert egy teljes napon át Hollywood első számú női sztárja, Natalie Portman lesz a kísérőjük.

Mindezen felül már csak hab a tortán, hogy Koller Zsolt az év elején jelölt tagi státuszra kapott meghívást az OSMTH – Regnum Marianum Priorátus, a Nemzetközi Templomos Lovagrend magyarországi szervezetétől, a lovaggá ütése pedig jövő januárban várható.

– Amikor sok évvel ezelőtt a templomos lovagok történetét kutattam, még nem gondoltam, hogy egyszer a soraikba fogadnak. Mindez erőt és példát adhat a fiataloknak, hogy érdemes tanulni, küzdeni és harcolni az ősi történelmi tradíciók megőrzéséért – tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések