A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez lehet a megoldás? Így szüntetné meg a hálapénzeket a Magyar Orvosi Kamara

A bérrendezéssel egy időben bűncselekménynek kellene minősíteni a hálapénz adását is, elfogadását is – ez a merőben újszerű megállapítás is megjelent a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatában, amelyet az orvosok bértábláját illetően dolgoztak ki.

A MOK javaslata szerint a rendszerbe belépő, kezdő rezidensnek 687 837 forint lenne a bruttó alapbére, egy öt éve rezidensként dolgozónak 875 906, egy kezdő szakorvosnak több mint egymillió, egy 37 éves szakorvosi tapasztalattal rendelkező doktornak 2 millió felett lenne a bruttó alapbére.

Ez jelentős emelést jelent, főleg ha a pályakezdő orvosokat nézzük, ők ugyanis jelenleg körülbelül bruttó 270 ezer forintot kapnak. – A kamara által kidolgozott bértábla javaslat alapja az osztrák bértábla 70 százaléka. Úgy véljük, ha az abban foglaltak megvalósulnak Magyarországon, akkor csökken az orvoselvándorlás, a most külföldön dolgozó magyar orvosok hazajönnének – vélekedett Álmos Péter alelnök.

A MOK emellett hangsúlyozta: ha büntethető lenne a hálapénz, a paraszolvencia 70 év után nem terhelné többé a társadalmat. A probléma jelentőségét jól mutatja, hogy mint az korábban megírtuk, a KSH legutóbbi felmérése alapján szűk tízmilliárd forintot tesznek az orvosok zsebébe a betegek, azt mondják, a 30-100 milliárd forint közelebb áll a valósághoz.

Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász szerint a bérrendezés a hálapénz megszüntetésének egyik fontos eszköze, de önmagában nem elég.

– A tiszta viszonyok megteremtése legalább ennyire fontos. Mivel a korrupció, a protekció nemcsak az egészségügyben jelentkező, hanem általános társadalmi probléma, talán még a bérrendezésnél is nehezebb a megoldása – vélekedett a szakember, hozzátéve: a normális orvosi bérezés kiütné azt a hálapénzvédő érvet, miszerint az „jár" az orvosoknak az alacsony fizetés mellé.

– Problémának látom azt, hogy akkora fizetés nem adható, amekkora a hálapénz orvosbáróknak is nevezett legfőbb haszonélvezőinek illegális jövedelmét elérné, ezért ők még kétmilliós fizetésért sem fognak szívesen lemondani a mellékes juttatásokról – mondta. Kovácsy úgy látja, a javaslat biztató tárgyalási alap. Azt, hogy mennyire reális, a politikai döntéshozóknak kell megítélniük, mivel ez az egészségügyi kassza jelentős megnövelését igényelné.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már reagált, szerinte a hálapénz tilalomnak nem a Büntető Törvénykönyvben, hanem az orvosi kamara etikai kódexben kell szerepelnie.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések