A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ellenállhatatlan diós, lekváros pite: a tészta alapja a bevált linzer

Dió, almalekvár és omlós, édes linzertészta: ez a télies pite csak finom lehet.

A dió és a lekvár együtt már sok sütiben bizonyult ellenállhatatlannak, elég csak az egyszerű kevert tésztára gondolni. A hasonló ízvilágú pitében sem fogsz csalódni. Főleg, ha klasszikus linzertésztát választasz alapnak. Ha hideg vajjal és gyorsan dolgozol, ráadásul hűtöd is nyújtás előtt a tésztát, nagy baj nem történhet.  

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
40 dkg liszt
20 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál sütőpor
1 db tojás
1 csipet só

A TÖLTELÉKHEZ
20 dkg almalekvár
20 dkg dió
10 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor

A TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sütőporral és a sóval. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos, tedd hozzá a cukrot, a tojást és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban, formázz gombócokat, és fóliával lefedve rakd a hűtőbe pihenni legalább fél órára. 

A töltelékhez a darált diót keverd össze a kétféle cukorral és a fahéjjal. A nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd akkorára, mint a piteformád, és egyengesd is bele. Oszd el rajta egyenletesen a diós keveréket, majd kend meg az almalekvárral. A kisebb tésztát is nyújtsd ki, és vágd fel azonos vastagságú csíkokra, majd fedd be vele a tölteléket. Kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 20 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések