A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyszerű trükkök, hogy jobban aludjon

Nehezen megy az elalvás? Éjszaka többször felébred? Nem tudja kipihenni magát? Vegye komolyan, ha alvászavara van, mert hosszú távon kihathat az egészségére. A jó alvást segítheti néhány egyszerű trükk, és a gyógynövények is.

Ha rendszeresen nem tudjuk kialudni magunkat, az álmatlanság nemcsak a hangulatunkra, de előbb-utóbb az egészségünkre is kihat. Napközben feszültebbekké és fáradékonyabbá válhatunk, este pedig az idegességtől nem tudunk elaludni. 

A kialvatlanság sokunkra jellemző, ezt támasztja alá, hogy az alvászavar a fájdalom után a második leggyakoribb ok, amellyel orvoshoz fordulunk. 

Az álmatlanságnak rengeteg oka lehet, például magánéleti válság, megfelelési kényszer, túlzott munkahelyi feszültség, de a túl sok felgyülemlett feladat is okozhat álmatlan éjszakákat. Ördögi körbe kerülhetünk, mert ha nem tudunk elaludni, ha gyakran felébredünk éjszaka, másnap fáradtabbak leszünk, romlik a koncentrációnk, és tovább fokozódik bennünk a feszültség.

Ezt tegye, ha nem tud aludni!

Legtöbbször mi is tehetünk azért, hogy jobban, mélyebben aludjunk. Elég néhány meglepően egyszerű trükköt alkalmaznunk, illetve bevethetünk gyógynövényeket tartalmazó altatót is a cél érdekében.

1. Alakítsuk át az esti szokásainkat. Lefekvés előtt próbáljunk meg ellazulni, ne végezzünk megterhelő, ébren tartó tevékenységeket.

2. Fontos, hogy az ágyat a hálószobában megfelelően helyezzük el. A szakemberek szerint az ágy akkor van jó helyen, ha három oldalról körbejárható, és ha rajta fekszünk, akkor a bejáratot látjuk.

3. Elalvás előtt a tévézést kerülni kell. Bár sokan szeretnek filmet nézni az ágyban elalvás előtt, ezt inkább kerülni kell, sőt érdemes elgondolkodni azon, hogy a tévét ne a hálószobában helyezzük el. Ha lehetőség van rá, okostelefon se legyen elalvás előtt a hálóban. Ha az ébresztőóra miatt mégis szükség van rá, akkor legalább tompítani kell a kijelző fényét. Az erős, hideg fény ugyanis a melatonin, az alvást segítő hormon termelését akadályozza, míg a tompított, meleg fény elősegíti azt.

4. Elalvás előtt érdemes lágy, nyugalmat árasztó zenét hallgatni. Mindenképpen legyen az ablakon függöny vagy redőny, amelynek segítségével száműzhetjük az utca fényeit és tompíthatjuk a zajokat. Érdemes különböző párnákkal fokozni a kényelmet, ami szintén segíthet a pihentető alvásban.

5. Segítenek a nyugtató gyógynövények. Ha így sem sikerül elaludni, mert feszültnek érezzük magunkat, és nem tudunk szabadulni az idegesítő gondolatoktól, nagyon jót tehetnek a gyógynövénytartalmú szerek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések