A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döbbenetes! Nem is gondolná, milyen rossz hatással van ránk a légszennyezés

Az, hogy a légszennyezés szív- és érrendszeri problémákat okozhat, köztudott, azonban a legújabb kutatások alapján kimutathatóvá vált, hogy a csontsűrűségre sincs jó hatással a szennyezett levegő.

A Barcelonai Intézet a Globális Egészségért Indiába ment letesztelni elméletét, miszerint tényleg csökkenti-e a csontsűrűséget a szennyezett levegő. Az indiai Haidarábád környéki városokból és falvakból több mint 3700 ember adatait elemezték ki az eredményhez. A kutatók a légszennyezettség mértékét és az ottaniak csontsűrűségét mérték meg, illetve a lakosoknak meg kellett mondaniuk, mivel főznek otthon a lakásukban, ez is fontos része az otthoni légszennyezés mérésének. A kutatók a bal csípő és az ágyék környéki gerincoszlop csontsűrűségét mérték meg.

A kutatás bebizonyította, hogy minél nagyobb a légszennyezés, annál nagyobb a csontsűrűség csökkenésének mértéke, főleg azokon a területeken, ahol a szálló por részecskéinek mérete kisebb.

Viszont érdekes megfigyelés, azoknál, akik biomasszát használtak a főzéshez, nem volt fellelhető ez az összefüggés.

A belélegzett részecskék oxidatív stresszt és gyulladást okoznak a szervezetben, és ezért csökken a szennyezett területeken élők csontsűrűsége, állapított a meg a kutatás. Mivel a csontritkulás egy igencsak komoly probléma, a továbbiakban még számos kutatás fog indulni a kivizsgálására – írja a 24.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések