A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bemutatta kormányát Putyinnak az új orosz miniszterelnök

Bemutatta kormányát Mihail Misusztyin új orosz miniszterelnök kedden Vlagyimir Putyin elnöknek, a kabinet eddigi tagjai közül többen megőrizték tisztségüket, például Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov védelmi miniszter.

A kabinet szerkezete megváltozott, Misusztyin helyetteseinek száma kilencre csökkent. Az első helyettes Putyin eddigi gazdasági tanácsadója, Andrej Belouszov lett.

Szergej Lavrov megőrizte a külügyi, Szergej Sojgu a védelmi, Vlagyimir Kolokolcev a belügyi, Anton Sziluanov – az eddigi első miniszterelnök-helyettes – a pénzügyi, Alekszandr Novak az energiaügyi, Gyenyisz Manturov az ipari és kereskedelmi, Jevgenyij Ditrih a közlekedési és Dmitrij Patrusev az agrártárcát, Jevgenyij Zinyicsev pedig a rendkívüli helyzetek minisztere marad.

Az eddigi miniszterelnök-helyettesek közül a hadiipart felügyelő Jurij Boriszov sajtóforrások szerint a szárnyai alá veszi az üzemanyag- és energiakomplexumot, valamint az ipart is. Maradhat posztján a szociálpolitikáért felelős Tatyjana Golikova és a távol-keleti fejlesztéseket felügyelő Jurij Trutnyev is.

A kormányfőhelyettesek közül nem folytatja viszont Dmitrij Kozak, Alekszej Gorgyejev, Vitalij Mutko, Konsztantyin Csucsejko és Olga Gologyec sem. Kozak, aki eddig az energiaügyeket vitte, sajtóértesülések szerint elnöki tanácsadó lesz.

A miniszterelnök-helyettesek között új Dmitrij Grigorenko, a kormányapparátus vezetője, Viktorija Abramenko, Dmitrij Csernisenko, Alekszej Overcsuk és Marat Husznullin.

A Medvegyev-kormány legifjabb tagja, Makszim Oreskin gazdaságfejlesztési miniszter helyét Makszim Resetnyikov, a Permi terület volt kormányzója veszi át. Oreskin sajtóértesülések szerint elnöki gazdasági tanácsadó lesz.

Nem kapott helyet az új kormányban Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter, aki egyúttal a magyar-orosz kormányközi vegyes bizottság társelnöke is volt. A tárcát Mihail Murasko vette át.

Távozott az eddigi kulturális és a közoktatási miniszter, Vlagyimir Megyinszkij és Olga Vasziljeva is. Tárcájukat Olga Ljubimova, a filmosztály eddigi vezetője, illetve Szergej Kravcov, a tanfelügyelői testület eddigi főnöke veheti át. Pavel Kolobkov sportminiszter helyére Misusztyin Oleg Maticint ültette.

Jurij Csajka távozó főügyésznek az észak-kaukázusi szövetségi körzetben ajánlották fel, hogy elnöki megbízott legyen. A kormányban egyébként megszűnik a régióért felelős minisztérium, feladatkörét a gazdaságfejlesztési minisztérium veszi át. A Csajka helyére jelölt Igor Krasznov sikerrel vette a szakbizottsági meghallgatást a törvényhozás felsőházában. Az eddigi és a leendő főügyészt Putyin kedden együtt fogadta a hivatalában.

Az orosz parlament alsóháza kedden első olvasatban megszavazta az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztjának létrehozását, amelyet a Vlagyimir Putyin elnöktől kapott kinevezés alapján Dmitrij Medvegyev lemondott miniszterelnök kap majd meg. A testület vezetője maga az államfő.

Putyin elnök a parlament két háza előtt múlt szerdán elmondott beszédében több, egyebek között a demográfiai visszaesés enyhítését célzó szociális intézkedést, valamint a hatalmi ágak egyensúlyát is érintő alkotmánymódosítási kezdeményezést hirdetett meg. Ezt követően Medvegyev benyújtotta lemondását, Putyin pedig Misusztyint bízta meg kormányalakítással.

Forrás: Oroszhirek.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések