Az ukránok a magyar főiskolát is bezárhatják

Felröppent egy olyan hír, hogy nem elképzelhetetlen, hogy az ukrán kormány bezáratja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ha a kabinet Kárpátaljára is kiterjeszti a felsőoktatási intézmények számának tervezett csökkentését – írta a depo.ua hírportál.

Dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora a karpatalja.ma-nak elmondta, hogy az ukrán hírportál cikke arról árulkodik, hogy olyan információkkal rendelkezik a főiskolát illetően, amelyről az intézmény vezetősége sem tud. Ezt két okkal lehetne magyarázni: a hír vagy hamis, vagy a hírportál olyan bennfentes információkkal rendelkezik, amely arra utal, hogy szoros kapcsolatok fűzik az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU). Az azonban kijelenthető, hogy a főiskola ellen az SZBU nem folytat semmilyen hivatalos eljárást.

Továbbá azt is elmondta, hogy: „Elkezdődött a felvételi kampány Ukrajnában, így lehet, ily módon is igyekeznek elbizonytalanítani az intézményt választó érettségizőket. A főiskola vezetése ezért írásban fordul a honlaphoz, hogy támassza alá értesüléseit, továbbá jogászai vizsgálják annak a lehetőségét, milyen lépéseket tehetnek hitelük megvédése érdekében."

A kiadvány szerint ugyan évek óta rebesgetik, hogy Ukrajnában csökkenteni fogják a felsőoktatási intézmények számát az oktatás reformja során, ám most megint megjelentek az ezzel kapcsolatok ijesztő hírek. A felsőoktatási intézmények számának optimalizálása érdekében a kormány módosította finanszírozásuk rendjét, és azt tervezi, hogy megszünteti ezek kihelyezett tagozatait egyes városokban, valamint össze is vonhat egyes egyetemeket, amint azt Hanna Novoszad, oktatási miniszter nyilatkozta hétfőn – olvasható az írásban.

A cikk szerzője városonként felsorolta, hogy elképzelése szerint milyen felsőoktatási intézmények szűnhetnek meg, utalva arra, hogy ezekről már korábban is szó volt ebben vonatkozásban, hiszen a leépítési tervek évek óta léteznek. Szerinte azonban Kárpátalja aligha kerül be azoknak a megyéknek a listájába, amelyekben felsőoktatási intézményeket számolnak fel. A társégben ugyanis kevés, mindössze tíz III–IV. akkreditációs fokozatú ilyen intézmény található, és ebből is négy magánfenntartású. A tízből három került be a legjobb Ukrán felsőoktatási intézmények TOP-200-as listájába – emlékeztetett az orgánum. De mint jelezte, a fennmaradók közül nehéz lenne kiválasztani a legrosszabbakat, mert még a legjobbak esetében is sok a gyenge pont. „Így például a privát II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működésével kapcsolatban van alighanem a legtöbb észrevétele az Oktatási Intézmények Állami Felügyeletének, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU)" – írta depo.ua ukrán hírportál.


Forrás: Kárpátalja.ma, vb/karpat.in.ua

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések