A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ukrán titkosszolgálatok a Krími Hídon merényletre készültek Putyin ellen

Az ukrán titkosszolgálatok azt tervezték, hogy feltartóztatják és megtámadják Vlagyimir Putyin orosz elnök gépkocsi oszlopát. Ebből a célból terrorcselekményre készültek a Krími Hídon. Ezt Konsztantyin Zatulin, az Állami Duma képviselője mondta el a „Rosszija-1” tévécsatorna egyik adásában - adta hírül novorosinform.

„Tudja-e, hogy tavaly hány olyan ember ügyében született ítélet, akik terrorcselekmény elkövetésére készültek a Krímben? 79-nek. Egyetlen év alatt. És ha azt gondolja, hogy ezek olyan egyszerű állampolgárok voltak, akik elégedetlenek az orosz „megszállás” miatt – nos, ebben az esetben olyanokról van szó, akik kapcsolatban állnak a maguk titkosszolgálataival, és a Perekopon keresztül próbálnak robbanóanyagokat behozni. Volt is egy olyan kísérlet, hogy megakadályozzák Oroszország elnökét a továbbhaladásában. Ebből a célból merényletet készítettek elő a Krími Hídon, egy héttel az előtt, hogy ott járt. Erről én először beszélek nyílt adásban” – mondta el Zatulin a „Vasárnap este Vlagyimir Szolovjovval” nevű műsor adásában.

Emlékeztetőül: 2018 februárjában egy Zahtyej nevű ukrán diverzánst, aki terrorcselekményre készült a Krímben, hat és fél év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.


Hozzátesszük, 2016. augusztus 10-én Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy terrorcselekmény elkövetésére készült a Krímben. Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat akkor ugyancsak bejelentette, hogy a félszigeten fölszámolták az ukrán felderítés egy ügynökhálózatát. Akkor egyaránt őrizetbe vettek ukrán és orosz állampolgárokat is. A bűnözői hálózatot az 1977-es születésű Jevgenyij Panov, Zaporozsje megyei lakos, az ukrán Honvédelmi Minisztérium felderítési főcsoportfőnökségének munkatársa irányította. Panovot szintén őrizetbe vették, aki beismerő vallomást is tett.

2017 márciusában Zahtyej – aki miután a Krím csatlakozott Oroszországhoz, szintén megkapta az orosz állampolgárságot, és kulcsfigurája az „ukrán diverzánsok terrorcselekményeket készítettek elő” néven elhíresült ügynek” – kérte, hogy fosszák meg orosz állampolgárságától.

Hozzátesszük, hogy 2018. február 12-én az FSZB munkatársai Szimferopolban őrizetbe vették Davidenko ukrán állampolgárt. A nevezett személy célirányosan gyűjtött és adott át az ukrán titkosszolgálatoknak államtitoknak minősülő információkat. Ezzel kapcsolatban, a Btk. „kémkedésről” szóló cikkelye lapján bűnvádi eljárás indult.

A világhálón közzé is tették az ukrán állampolgár őrizetbe vételéről készült videót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések