A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Áll a bál Szadán: csöndet akarnak, ezért nem kérnek a gokartpályából

A nyugalmukat féltik a Pest megyei Szada lakói attól a tervezett gokartpályától, amit egy vállalkozó szeretne felépíteni a település melletti szántóföldön.

A lakóterületektől alig több mint egy kilométerre bőgnének a motorok, itt rendeznének versenyeket, illetve itt gyakorolhatnának a versenyzők is. A helybéliek attól tartanak, a várható zaj miatt lőttek a nyugodt hét végi pihenésnek, élhetetlenné válik a környék, az ingatlanok pedig elértéktelenednek.

Dr. Tatár Sándor, a helyi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület alelnöke azt mondta: elfogadhatatlan az, hogy az uniós szinten védett Natura 2000 természetvédelmi területek közvetlen szomszédságában, több település – Szada, Veresegyház, Mogyoród és Fót – pihenő-lakóövezeteinek közelében terveznek ilyen beruházást. Tatár Sándor elmondta: álláspontjuk szerint a pálya nemcsak a környezeti értékeket, védett állatok és növények élőhelyét veszélyeztetné, de a környéken túlzott zaj- és légszennyezettség-növekedéssel is járna.

– Jelentősen megugrana az amúgy is komoly autóforgalom a térségben – mondta, hozzátéve: ha megépül a pálya, a fenti gondok miatt a környékbeli több száz lakóingatlan sokat veszíthet értékéből. Az egyesület tiltakozásképpen aláírásgyűjtésbe kezdett és petíciót is indított a beruházás engedélyezésének megakadályozása érdekében.

A pályaépítést tervező vállalkozó, Körmöczi Csaba viszont azt állítja, alaptalanok a félelmek.

– Zajszintmérést végeztünk, 13 versenygokartot indítottunk be, és szakértői véleményünk van arról, hogy nem hangosabb a megengedett 50 decibeles értéknél. Egy kutyaugatás 55-70 decibel, ezzel szemben a legközelebbi lakóparkban is 38 decibel az alapzaj az M3-as autópálya miatt, a gokartokkal együtt pedig 40-41 volt. Versenyek évente legfeljebb 4 hétvégén lennének, a futamok pedig nagyjából 10 percig szoktak tartani – sorolta Körmöczi. A vállalkozó a Blikknek azt mondta: olyan helyet keresett, ami távol van a lakóterülettől és nem is bővülhet arra a lakóövezet, épp a természetvédelmi terület miatt.

Noha a decemberi mérések nem mutattak jelentős többletterhelést, annak hitelességét a helyiek azóta is vitatják, mondván, hatósági mérés nem volt, ráadásul más a hanghatás az álló gokartokat túráztatva és megint más versenykörülmények között, csúcsra járatott motorokkal. Arról nem is beszélve, hogy a pálya esetleges későbbi bővítése során a gokartok mellett a jóval nagyobb teljesítményű versenymotorok és ralikrosszautók is megjelenhetnek. És bár a környéken nyilvánvaló zajterhelést jelent a közeli M3-as autópálya, a tiltakozó helyiek azt mondják: nem szeretnének a napjaikat és pihenőidejüket tönkretevő további zajforrást, márpedig szerintük a tervezett gokartpálya élesben igenis ilyen lenne.

Nem szeretné magára vonni a lakók haragját Pintér Lajos, Szada polgármestere.

– Ha a lakosság nem akarja a gokartpályát, akkor a testület nem engedélyezi. Épp ezért lakossági fórumot szervezünk, és ha a többség ellenzi, nem módosítjuk a rendezési tervet – ígérte a polgármester. Pintér Lajos elismerte, ha nem is nagyon hangosan, de hallható volt a zajméréskor a tesztgokartok hangja, épp ezért ő is szívesebben venné, ha a lakóövezettől távolabb épülne bármiféle pálya.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések