A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Néppárt lesz a Brexit legnagyobb nyertese

A január végi Brexittel nemcsak Nagy-Britannia hagyja el az EU-t, hanem a brit EP-képviselők is az Európai Parlamentet. A 73 brit képviselő távozása megkavarja az erőviszonyokat: 27 mandátumot újraosztanak tizennégy tagállam között, a többit pedig megtartják a későbbi bővítésekhez – írta a Bruxinfo.

A változásoknak egyedül az Európai Néppártban örülhetnek a nagy pártok közül: mivel egyetlen néppárti brit képviselő sem volt, és öt pluszmandátumot kapnak, így 182-ről 187-re nő a frakciójuk létszáma. A szakértők szerint ezért kevésbé lesz szükségük a fideszes képviselők szavazataira, így még nagyobb az esély arra, hogy a következő hetekben kizárják a magyar kormánypártot. 

Annál is inkább, mert a többi nagyobb frakciónak csökken a létszáma: a szocialisták 154-ről 148-ra, a liberálisok még nagyobb veszteséget szenvednek, mivel 11 helyet buknak, 108 helyett 97-en lesznek, és a zöldek is zsugorodnak, 74-ről 67-re – számolta ki az Európai Parlament, amelynek szóvivője, Jaume Duch tette közzé a számokat.

A kiigazítás Magyarországot nem érinti, ugyanúgy 21 képviselője lesz az országnak, mint eddig.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések