A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A metabolikus szindróma 4 súlyos tünete: pocakot és túlsúlyt generál

De nemcsak elhízáshoz, szívbetegséghez és cukorbetegséghez is vezethet a kórkép.

Korunk népbetegségének, az elhízásnak számtalan oka lehet. Krónikus túlsúlynál az orvosok mindig vizsgálják az esetleg fennálló háttérbetegségeket. Az egyik ilyen lehet a metabolikus szindróma, amelyről kevesen tudják pontosan, mit jelent.

Amennyiben életmódváltás, kevesebb kalória bevitele vagy több mozgás ellenére sem csökken a testsúly, érdemes kivizsgáltatni az egész metabolizmust, vagyis az ember anyagcsererendszerét.

A metabolikus szindróma négy tünete

A metabolikus szindróma - MS - egy többkomponensű anyagcserezavar. A szindróma szó is jelzi, hogy több tünet együttes meglétéről van szó. Az anyagcserezavarok magukban foglalhatják a jellegzetes, alma formájú és sörhashoz hasonlító hízást. Kezdődő cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia is sokszor jár vele, mivel a szervezetben szénhidrátháztartás-zavar alakul ki.

Tünete lehet még a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere-probléma, ami miatt a vérben növekszik a vérzsírszint. A tünetek együttes megléte olyan további komoly betegségeket implikál, mint a szív- és érrendszeri problémák, illetve a 2-es típusú cukorbetegség.

Így mutatható ki a szindróma

A laborvizsgálatok és a vérkép nagy bizonyossággal mutatja ki a metabolikus szindróma jelenlétét. Utalhat rá a rossz koleszterin, vagyis az LDL megemelkedése, illetve a jó koleszterin, vagyis a HDL csökkenése. A magas inzulinszint a vérben szintén a szindróma jele.

A hipertónia és a húgysavszint magas értéke a vizeletben csak megerősíti a diagnózist. A megnövekedett hastérfogat olyan kritérium, amely mellett már két említett tünet megjelenésénél biztosan metabolikus szindrómára gyanakszik majd az orvos.  

A kezdődő diabéteszt javasolt minél korábbi stádiumában elkapni. A jellegzetes bőrtünetek segítenek felismerni, hogy kialakuló cukorbetegségről van-e szó.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések