A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 ezer tevére adtak kilövési engedélyt Ausztráliában, mert túl sok vizet isznak

Drámai sorsra jutottak a tevék a fékezhetetlen bozóttüzek sújtotta Ausztrália déli részén.

Több mint tízezer púposhátúra mondták ki a halálos ítéletet az Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) nevű kormányzati területen, mert az állatok állítólag túl sok vizet fogyasztanak az aszály sújtotta térségekben, ráadásul a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak.

A vízre szomjazó tevék mészárlását a dél-ausztrál vezetők rendelték el, miután az utóbbi időben számos panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a patások víz reményében számos ember otthonába bemerészkednek. A Daily Mail című brit újság közlése szerint a dél-ausztrál vezetők hivatásos lövészeket bíztak meg azzal, hogy helikopterekből adjanak le a lövéseket több mint tízezer púpos állatra. A tevék levegőből történő mészárlása a tervek szerint összesen öt napon át tart majd.
A tevék ritkítását helikopterekről végzik majd, túlságosan elszaporodtak az állatok / Fotó: Getty Images

De nemcsak a túlzott vízfogyasztással magyarázzák a drámai kivégzést: a vezetők szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a patások a globális felmelegedés mértékét is fokozzák, mivel évente egy tonna szén-dioxiddal egyenértékű metánt bocsátanak ki. Tim Moore szén-dioxid-gazdálkodási szakember szerint ez pontosan annyi, mint amennyi négyszázezer használatban lévő autó által kerül a levegőbe.

– Teljesen megrekedtünk ebben a forróságban és az azzal járó kellemetlen körülményekben: rosszul érezzük magunkat, mert a tevék bejárnak hozzánk, letarolják a kerítéseinket, bejutnak a házainkba, és vizet próbálnak kisajtolni a légkondikból is – mondta Marita Baker, az APY igazgatóságának tagja.

A National Feral Camel Management Plan szerint a tevepopuláció kilencévente a duplájára nőne, ha nem tennének ellene, és nem rendelnék el időnkénti kiirtásukat, amit egyben a szén-dioxid-kibocsátás szabályozása érdekében is tesznek. Az Energiaügyi és Környezetvédelmi Minisztérium szerint azonban nem volna szabad hozzávenni az ország kibocsátási becsléseihez a vadon élő állatokat is.

Tovább pusztít a bozóttűz

Mostanra több mint hatmillió hektárnyi területet tett tönkre a lángtenger Ausztráliában. A tomboló bozóttűz az elmúlt egy hónapban fékezhetetlennek bizonyult, s valósággal felemésztett mindent.

Eddig több mint félmilliárd élőlény és legalább huszonöt ember vesztette életét a katasztrófában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések