A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Változtattak a tanköltelezettség halasztásával kapcsolatos új szabályon – Adómentessé tettek több juttatást is

Január 31-ig meghosszabbította a tankötelezettség alóli felmentési kérelem beadási határidejét az országgyűlés, illetve megszavazták az OKJ-s rendszer korábban beharangozott változtatásaihoz szükséges módosításokat is.

A Ház 134 igen, 40 nem és 13 tartózkodás mellett elfogadta a szakképzésről szóló törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezéseket a kormány előterjesztése alapján.

A jogszabály – fideszes képviselői módosító indítványra – változtat a köznevelési törvényen, és a 2020/2021-es tanévre vonatkozóan január 15-éről január 31-re hosszabbítja meg a tankötelezettség alóli felmentési kérelem beadási határidejét. Így azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy jövőre iskolába menjen hatéves gyermekük, január végéig nyújthatják be az Oktatási Hivatalhoz az erről szóló kérelmet.

A jogszabály emellett mintegy nyolcvan törvényt módosít, ebből közel hatvanat az új szakképzési törvényben használt fogalmak és elnevezések miatt.

Adómentesség több juttatásra:

Jövő szeptembertől adómentessé válik a szakképzési törvény alapján kifizetett ösztöndíj, az egyszeri pályakezdési juttatás, a jó tanulmányok vagy a szociális helyzet alapján pályázható támogatás, valamint a duális képzőhelyen szakirányú oktatásban részt vevő személynek kifizetett munkabér.

2020. január 1-jétől a szakképzési munkaszerződés alatt elvégzett képzési időt beleszámítják a szolgálati időbe.

2020. július 1-jétől felnőttképzési tevékenységet bejelentés vagy – bizonyos képzések esetén – engedély alapján lehet majd folytatni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések