Hirdessen itt

Tovább nőhet az áldozatok száma az eperjesi gázrobbanás után: többekről nincsen semmi hír

Hatalmas tűz pusztított egy eperjesi panelházban egy gázrobbanás után.

Az elsődleges információk szerint péntek déltájban az érintett panelház 9. és 12. emelete között valamelyik lakásában következett be a gázrobbanás, amit követően az épület lépcsőszerkezete azonnal ledőlt. A helyszínen és a környékén több mint 60 hivatásos és 25 önkéntes tűzoltó van bevetésen, akiknek eddig összesen 35 embert sikerült evakuálniuk az életveszélyes területről - számolt be róla a Parameter oldala.

A rendőrség közleménye szerint eddig legalább öt halálos áldozatról lehet tudni, továbbá 40 sérültről, akik közül hat ember már kórházba is szállítottak állapota miatt.

Az MTI értesülései szerint azonban több eltűnt személyről továbbra sincs hír a gázrobbanás után.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki pénteken délután személyesen látogatott el a tragédia helyszínére, úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma nagy valószínűséggel még nőni fog.

A robbanást követően a ház felső része lángokba borult, és rendőrségi szakértők szerint nem kizárt a lakótömb összeomlása sem. Az első vizsgálatok szerint a legfelső három emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is. A tüzet csak a késő éjjeli órákban sikerült eloltania a helyszínen dolgozó több mint száz tűzoltónak és mentőnek. A mentési munkálatokba a szlovák hadsereg szakértői is bekapcsolódtak.

A ház lakói, több mint negyven család, az éjjelt ismerőseiknél, vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni.

Szombaton kora reggel Eperjesen összeült a válságstáb, hogy meghatározza a további mentési feladatokat. A nap folyamán szakértők megvizsgálják a tömbház statikáját, amely alapul fog szolgálni a további lépésekhez. A tömbházzal szomszédos lakóházakban biztonsági okokból kikapcsolták a villanyt.

A robbanás oka továbbra is ismeretlen. Az anyagi károk felmérése folyamatban van.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések