Hirdessen itt

Tízezrek vonultak az utcára: újabb összecsapások Hongkongban

Majdnem két hét viszonylagos nyugalom után újabb összecsapások voltak Hongkongban, miután újra tízezrek vonultak az utcára.

Egy héttel a demokraták győzelme után napközben békés felvonulást tartottak a városban, de a demonstráció estére több helyen ismét erőszakba torkollott. Tiltakozók egy-egy csoportja a szárazföldi Kínával kapcsolatba hozható üzleteket és éttermeket, illetve állomásokat rongált meg, valamint téglákat dobáltak a rendőrök felé, utakat torlaszoltak el, egy rendőrségi járműre pedig Molotov-koktélt hajítottak. Erre a rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak.

A békésnek induló felvonuláson sokan gyermekeikkel vettek részt, és a tüntetők ismertetőjelének számító fekete ruházatot viseltek. A megmozdulás kezdete után egy órával azonban a rendőrség állítása szerint a demonstrálók egy része füstbombákat hozott működésbe, ezért a rendőrség könnygázt vetett az utcákon sűrűn hömpölygő tömeg szétoszlatására.

Az egy héttel ezelőtti választásokon a demokratapárti jelöltek a 452 helyből összesen 932-t nyertek meg, ami a megfigyelők szerint arra utal, hogy a város lakosságának jelentős része a tüntetők oldalán áll. A vasárnapi megmozdulás, amely a „Ne feledjük, miért kezdtük” címet kapta, azt az üzenetet hordozza, hogy a demonstrálók a választási győzelem után sem hagynak fel az akciókkal, egészen addig, amíg nem teljesítik a követeléseiket.

A lassan hét hónapja tartó tüntetéshullámot eredetileg egy azóta már visszavont törvény váltotta ki, amely a kiadatási törvény módosításáról szólt. Mára viszont már átalakult a várost irányító kormány elleni általános tiltakozássá. A tüntetők a törvénymódosítás visszavonásán túl a demonstrációkon alkalmazott rendőri intézkedések független kivizsgálását, a június 12-i események "zavargássá" minősítésének visszavonását, az őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását, valamint az általános választójog bevezetését követelik.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli a befolyását a városban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések