Hirdessen itt

Örvös mangábék érkeztek a miskolci állatkertbe

A Berlini Állatparkból érkezett hat örvös mangábé a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba. A különleges majomfaj kizárólag ebben az állatkertben látható Magyarországon.

Örvös mangábékat utoljára az 1930-as években láthatott a magyar közönség a Budapesti Állatkertben. A most érkezett hatfős csapatot a két szülő és négy kölykük alkotja, melyek közül a legfiatalabb mindössze tíz hónapos. - derül ki a Miskolci Állatkert és Kultúrpark közleményéből.

A mangábék közepes testméretű majmok, ám a hímek jóval termetesebbek a nőstényeknél: míg előbbiek akár a 10 kg-os testsúlyt is elérhetik, addig utóbbiak gyakran csak fele ekkorák. Szőrzetük testük nagy részén sötétszürke, nyakukon és arcuk két oldalán fehér, fejük tetején pedig élénkvörös. Szemhéjuk feltűnően fehér, amely a sűrű erdőkben élő állatoknál az egyedek közötti vizuális kommunikációban játszik fontos szerepet. Nyugat-Afrika atlanti-óceáni partvidéki esőerdeiben honosak. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája veszélyeztetettként tartja számon a fajt, ugyanis az erdők irtása révén élőhelyük egyre zsugorodik, illetve húsukért is vadásszák őket.


A faj fenyegetettségére való tekintettel az európai állományát törzskönyvben tartják nyilván, ehhez a törzskönyvi programhoz csatlakozott a a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is. A törzskönyvi adatokból kiderül, hogy mindössze 71 egyede él Európában, melyek közül immár hat példány Miskolcon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések