Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Lucapogácsa bő zsírral, hajtogatás nélkül: pihe-puha lesz a tészta

Ma kell elkészíteni a lucapogácsát. Mivel jó sok zsír kerül bele, sokáig omlós lesz.

Luca napjához számos hagyomány kapcsolódik, például nagyanyáink idejében ilyenkor tilos volt a sütés. Ez alól kivétel volt a pogácsa készítése. Az egyik sütibe pénzt kell rejteni, és aki ráharap, szerencsés, gazdag lesz a következő esztendőben. Ezt a zsíros, sajtos változatot nem bonyolult elkészíteni.

Hozzávalók:
    50 dkg liszt
    20 dkg sajt
    20 dkg zsír
    2.5 dl tej
    2 db tojássárgája
    2 dkg élesztő
    2 teáskanál só
    1 dl tejföl
    1 teáskanál cukor
A tetejére
    1 db tojás
    10 dkg sajt

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, és jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a zsírral, add hozzá a tojássárgákat, a tejfölt, a sót és a felfutott élesztőt. Gyúrd össze, rugalmas, fényes tésztát kell kapnod, ami lejön a kezedről. Ha túl lágy, szórj hozzá kevés lisztet, puhábbá pedig tejföllel teheted. 

Formázz a tésztából gombócot, rejthetsz bele egy kisebb, fertőtlenített pénztérmét. Pihentesd 20 percig, majd lisztezett felületen nyújtsd egy centi vastagságúra, késsel vagdosd be a tetejét, és pogácsaszaggatóval szúrd ki. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még fél óráig. Kend meg a felvert tojással, szórd meg sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd világosbarnára körülbelül 20 perc alatt. Azért szólj a megkínáltaknak, hogy pénz lapulhat valamelyikben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések