Krémes rizottó gombával és sütőtökkel, ahogy az olaszok készítik

A könnyed rizottó ínyenc, laktató egytálétel, amihez a gomba és a sütőtök jó választás. A tökéletes végeredményhez érdemes ismerni néhány praktikát.

Az olaszok a rizottókészítés nagymesterei. Rengeteg változatot kipróbálhatsz gyorsan és egyszerűen. Most bőséges mennyiségben találsz sütőtököt és gombát, ezek nagyon illenek a különleges egytálételhez. A siker egyik titka az alapanyag, a jó minőségű rizottórizs. Továbbá figyelj arra is, hogy a levest fokozatosan adagold csak a rizshez. Ez az ízletes fogás köretként és főételként is megállja helyét. 

Hozzávalók:

25 dkg sütőtök
20 dkg rizottórizs
15 dkg gomba
9 dl leves vagy alaplé
8 dkg parmezán
5 dkg vaj
1.5 dl fehérbor (száraz)
1 fej vöröshagyma
2 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
bors

Elkészítés:

A rizst alaposan mosd meg, és csepegtesd le. A gombát és a sütőtököt pucold meg, és szeleteld fel. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés zsiradékon dinszteld meg. Rakd hozzá a zúzott fokhagymát, majd amikor kezd illatozni és színesedni, mehet hozzá a gomba és a tök. Kevergetve süsd egy-két percig, majd tedd hozzá a rizst. Azt is süsd egy kicsit, majd öntsd fel egy deci húslevessel vagy alaplével.

Fűszerezd sóval, borssal, majd amikor magába szívja a levest, adagolj hozzá még. A bort a vége felé öntsd csak hozzá. Akkor jó, ha a rizs középen még picit kemény, a rizottó pedig nem száraz. Keverd hozzá a vajat, hogy még krémesebb legyen. Reszelt parmezánnal és rozmaringgal tálald. 

0 Megjegyzések

Hirdetés