A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a bejelentés: államosítják a nagy magán meddőségi központokat, így a Kaáli intézetet is

A kormány az elmúlt időszakban megjelent bejelentések szerint segíteni kíván a meddőségi problémákkal küzdő párokon. 

Az intézkedésekről Novák Katalin számolt be, a legtöbb közleményben szerepel, hogy „Az emberi élet nem üzlet”. Most olyan rendeletek jelentek meg, amelyek a magán meddőségi központok állami irányítás alá vételéről szólnak, egyben Novák Katalin bejelentette, hogy a kezelésekhez kapcsolódó gyógyszerek állami támogatása 100 százalék lesz, vagyis akiknek kell, ingyen megkapják. a kormány ugyanis azt szeretné, hogy a meddőséggel küzdők minden támogatást megkapjanak, ezért veszik állami kezelésbe az eddig fizetős meddőségi központokat is.

A Magyar Közlönyben csütörtökön jelent meg az a rendelet, amelyből kiderül, hogy a kormány komolyan gondolja a jelmondatot, és többé nem lesz üzlet az eddig a magánkézben lévő meddőségi központok számára a meddő párok kezelése.

Az Mfor vette észre a Magyar Közlönyben ma megjelent rendeleteket, melyekkel hat magánintézményt von állami irányítás alá a kormány. 

Ezeket:
a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-t
a szintén budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.-t
a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.-t
a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t
a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t
a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-t

Az intézmények államosítását a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tétele miatt közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítik. Ezért ezeket az összefonódásokat nem kell bejelenteni a gazdasági Versenyhivatalnál sem.

Az állami tulajdonos jogait az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) gyakorolja egészen 2022. december 31-ig.

Az állami irányítás alá vont intézmények árbevétele jellemzően több százmilliós, de van köztük milliárd feletti, illetve az egyik ezeknél jóval kisebb, 28 milliós árbevételt hozott a 2018-as adatok alapján. a cégek tiszta nyeresége is több tíz, esetenként több százmilliós.

A rendeletek megjelenése után nem sokkal Novák Katalin államtitkár ezt írta ki közösségi oldalán:
"Újdonságok a meddőségkezelésben! Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémákkal küzd. Azt szeretnénk, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, ezért segítjük a jövőben még jobban a nehézségekbe ütköző párokat. Eltöröljük a teljesítmény volumen korlátot, azaz a jövőben a lombik kezeléseknél nem alakulhatnak ki várólisták. A kapcsolódó gyógyszerek támogatását 100%-ra emeljük és növeljük az állami felelősségvállalást, hiszen az emberi élet nem üzlet! Azért dolgozunk, hogy a jövőben mindenki egységesen magas színvonalú, ingyenes meddőségi ellátást kapjon várakozás nélkül."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések