A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyász: elhunyt a népszerű sorozatsztár

Elhunyt René Auberjonois, az amerikai TV-sorozatok egyik sztárja vasárnap. 79 éves volt.

René Auberjonois legismertebb szerepei a Benson-ban és a Star Trek: Deep Space Nine-ban volt, illetve a filmkritikusok emlékezetes alakításként jegyzik fel a MASH című sorozatbeli szerepét is.

A színész vasárnap délután hunyt el Los Angeles-i otthonában, tüdőrák miatt. Az amerikai sajtót fia értesítette.

Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált híressé, a 60-as években, amikor még színházban dolgozott. A 70-es években már több amerikai TV-sorozatban is szerepelt.

"Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van" - jelentette ki egy interjújában 2011-ben.

A színész New Yorkban született, egy művészcsalád gyermekeként. Édesapja író-újságíró volt, nagyapja pedig - akiről nevét kapta - ismert impresszionista művész volt. Anyai ágról magát Bonaparte Napóleont mondhatta rokonának. Auberjonois egyetemi diplomáját Pittsburgh-ben szerezte, ezután a 60-as évek végéig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat. 1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-en, ahol a többi között sikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolond szerepét. Ezután több színházi szerepben is részt vett, majd 7 éven keresztül alakította Odo karakterét a Star Trekben.

1970-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Tony-díjjal ismerték el a Coco című musicalben nyújtott alakítását. Ezt követően még háromszor jelölték a díjra.

Auberjonois színészi karriere mellett szinkronszínészként és rendezőként is ismert volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések