Közel húsz év után, helyi idő szerint hétfőn a kora délutáni órákban újra kitört az új-zélandi, fehér-szigeteki vulkán - közölte a szigetország katasztrófavédelmi hatósága. A legfrissebb információk szerint többen is eltűntek, valamint megsérültek.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes erősséggel tört ki. A hatóság figyelmeztetést adott ki, hogy veszélyes a közvetlen közelében tartózkodni.

Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern szerint nagyjából százan lehettek a vulkán lejtőin, illetve a térségben, amikor a fokozott vulkanikus aktivitás megkezdődött. A kormányfő hozzáfűzte, hogy néhány személyt még jelenleg is keresnek, őket eltűntként tartanak nyilván. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel.

Judy Turner, Whakatane terület polgármestere szerint többen megsérültek a kitörésben.

A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott. A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.
A Fehér-sziget egy kis, lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban.

A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy a hamueső káros kihatással lehet néhány térségre, hiszen a vulkánról készült felvételeken hatalmas hamufelhőt lehetett látni a sziget felett.