A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

🍰 Fűszeres almás béles a nagyi receptje szerint: szétomlik a szádban a tészta

Ha téli fűszerekkel megbolondítod az almás tölteléket, még karácsonyi desszert is lehet az omlós béles.

A töltelékkel gazdagon bélelt tészta a paraszti konyha kedvelt ünnepi süteményének számított. Sokszor egyszerű pitetésztából készült. Az almás tölteléket ünnepi fűszerekkel könnyen karácsonyivá varázsolhatod. Ha azt akarod, hogy igazán omlós legyen a pite, rakj a vaj mellé zsírt is bele. 

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
50 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg zsír
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 csomag sütőpor
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál cukor

A TÖLTELÉKHEZ
1.5 kg alma
15 dkg cukor
3 evőkanál darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
szerecsendió

A TETEJÉRE
1 db tojásfehérje

Elkészítés:

A vajat és a zsírt morzsold össze a sütőporral összekevert liszttel, majd add hozzá a tojást, a tojássárgát, a cukrot, és kezdd összegyúrni. A végén tégy hozzá annyi tejfölt, hogy rugalmas masszát kapj. Formázz belőle gombócot, és rakd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a tölteléket. 
 
Az almát reszeld le, keverd össze ízlés szerinti cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vaníliával. Nyújtsd ki a tészta felét, és igazgasd sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórd meg darált dióval, és egyengesd rá a reszelt almát. Nyújtsd ki a másik tésztalapot is, és igazgasd a töltelék tetejére. Villával szurkáld meg több helyen, majd kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések