A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy traktorról jutott el a világ tetejére Michelisz Norbert

Népmesei történet: egy kis baranyai községből jutott fel a világ csúcsára Michelisz Norbert. A magyar pilóta a hét végén a Malajziai Nagydíjon megszerezte a túraautó-Világkupa összetett bajnoki címét, így a 2019-es szezon végén felülhetett a szakág trónjára. Történelmet írva a magyar autósport legnagyobb sikerét érte el, de igencsak rögös út vezetett idáig.

Ifjú korában szimulátorversenyeken szerepelt kiválóan, és a szakágban világbajnok Wéber Gábor beajánlotta a Zengő Motorsportnak 2005-ben. Közben a család mezőgazdasági vállalkozásában segédkezett többek között villás targoncával, teherautóval a pécsi egyetemista. A pletykák szerint éppen traktoron ült, amikor megcsörrent a telefonja, s lehetőséget kapott a versenyistállótól.

– Ez így volt! Későbbi csapattársam, Wéber Gabi beajánlott – mesélte Michelisz. – A szimulátorozás segít a koncentráció fejlesztésében, és a jó teszteredmények után felgyorsultak az események.

A próba remekül sikerült, 2006-tól a hazai márkakupákban indulhatott és sorra nyerte a futamokat. Aztán jöttek a nemzetközi sikerek is, 2009-ben elhódította a Seat Leon Európa-kupát, egy évvel később pedig már a túraautó-világbajnokság állandó versenyzőjeként mutatkozott be, és Makaóban futamot is nyert.

A következő években több futamot is nyert, majd 2016-tól a Honda gyári csapatában kapott lehetőséget. Eddig a legjobb szezonja a 2017-es volt, amikor az utolsó futamig csatázott a vb-címért a svéd Thed Björkkel, ám hatalmas pofont kapott a sorstól, egy fékhiba miatt be kellett érnie az összetett második helyével.

– Hatalmas pofon volt ez számomra, nem tagadom. Nagyon fájt akkor az elszalasztott lehetőség, mégis úgy éreztem, nincs okom a bánkódásra, hiszen a második hellyel karrierem addigi legjobb szezonját produkáltam – emlékezett vissza Michelisz Norbert már két gyermek, Mira és Emma Panna büszke apukájaként.

A sorozat 2018-ban átalakult Világkupává, ő pedig a BRC Racinghez szerződött és Hyundaijal száguldott tovább. Idén pedig végre felért a csúcsra!

– Szinte még mindig nem tudom felfogni, hogy végre elértem azt, amiről fiatalon álmodtam, s amiért annyit dolgoztam az elmúlt években. Nem adták könnyen ezt a címet, nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült elérni – ünnepelt a bajnok, aki nagyon messzire jutott Himesházáról és a traktorról.

Feledheti a kudarcokat

Keményen meg kellett dolgozni a sikerért Michelisz Norbertnek, akit sokszor sújtott balszerencse pályafutása során. A legemlékezetesebb az volt, amikor a 2012-es Olasz Nagydíjon az élen haladva egy galamb nekirepült az autójának, amely megsérült, így csak nyolcadik lett. Elkeseredésében a Blikk-kel egy lélekelemzőt is felkeresett, aki levette a rontást róla.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések