A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Durván kitömték beruházásokkal Kispesten a szoci képviselő exférjét

Csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az önkormányzattól Somogyi Lászlóné szocialista kispesti képviselő volt férjének cége, az Anildia Kft., de 2018-ban is tovább tömte közpénzzel a vállalkozást az MSZP-s vezetésű kerület – robbantotta az újabb XIX. kerületi szoci bűzbombát kedden a HVG és az Index.

A HVG cikkéből kiderül, az említett kft. 2006-ban alakult, egyedüli tulajdonosa Somogyi László, de korábban felesége, az ellenzék közös jelöltjeként újraválasztott szocialista Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt a cégben. A legutolsó pénzügyi beszámoló szerint 2018-ban a Kispesten kimondottan kiválóan dübörgő vállalkozás nettó árbevétele 138 millió 930 forintra rúgott.

A cég honlapja szerint számos építőipari területen tevékenykednek, de ezek közül is a festést, aszfaltozást, térkövezést, térburkolást, lakásfelújítást emelnék ki – írja a balliberális sajtó.

A HVG tényfeltáró cikke szerint a Gajda Péter vezette MSZP-s kispesti önkormányzat és az Anildia között 2017-ben júliusban született az első szerződés, amely az önkormányzat tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő felszíni vízelvezetők és parkolók karbantartási, javítási, korszerűsítési munkáinak elvégzéséről szólt, amelyért „potom” bruttó 144 millió forintot kínált a kerület. Szeptemberben jött a következő együttműködés: a cég a Kispesti Rendészeti Központot bruttó 1,25 millió forintért hozta rendbe.

Ha egy üzlet beindul...

Novemberben aztán felpörögtek az események, nagyjából hetente szerződött az önkormányzat valamire Somogyi cégével: november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére bruttó 1,89 millió forintért, november 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért, november 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.

Érdekesség, hogy a polgármesteri hivatal kazánházának felújítására 2017-ben négy hónapon belül háromszor is szerződtek három céggel: 2017. július 14-én: az ATROX-Mérnök Kft.-vel a beruházás nettó értékének 4 százalékáért, 2017. szeptember 4-én: a Compassion Kft.-vel 35 millió 467 ezer 498 forintért, 2017. november 10-én: az Anildia Kft-vel 1,9 millió forintért.

A felsorolásban szereplő Compassion Kft. a 24.hu szerint papíron az Anildia Kft.-hez kötődik, és korábban megnyerte a kerületi egészségügyi intézet felújítását. Ezt az MSZP-ből kizárt botránypolitikus, Lackner Csaba is emlegette az egyik kiszivárgott hangfelvételen. Úgy fogalmazott, hogy „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását”.

Tavaly januárban – folytatja a HVG – a Compassion lett a befutó azon a közbeszerzésen is, amelyet a kispesti önkormányzat kezelésében lévő szilárd burkolatú utak és járdák helyreállítására írtak ki 200 millió forint értékben. Később a Harmat Kert Kft.-vel közösen ez a cég rendezhette a kispesti Kossuth teret és környezetét is nettó 228,6 millió forintért. A Compassion összességében 2013 óta csaknem tucatnyi kispesti közbeszerzést nyert el több százmillió forintos értékben.

És hol van még a vége?

A Mr. Negyven Százaléknak gúnyolt Kránitz „Krinyó” Krisztián felügyelte kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vamüsz) is bőven tejelt Somogyi cégének, az Anildiának. 2018 szeptemberében 1,7 millió forintot fizetett a vállalkozásának egy Árpád utcai megsüllyedt udvar helyrehozásáért, 4,8 milliót a Vamüsz-iroda emeleti konyhájának átalakításáért, illetve 1,1 milliót egy felújításért az Ady Endre utcában.

Ez tehát a híres (hírhedt) kispesti modell, avagy így működik önkormányzatiság, a tiszta és átlátható közbeszerzések rendszere balliberális módra. Gajda Péter polgármester persze megint gusztustalanul mossa kezeit, miközben a napnál is világosabb, hogy a XIX. kerületi szenteknek maguk felé hajlik a kezük.

„Minden 10 millió forintot meghaladó szerződések ügyében a Vállalkozásba Adási Munkacsoport, közbeszerzési értékhatár felett pedig szakbizottság dönt a hatályos jogszabályoknak megfelelően és nem a polgármester. A megjelölt időpontokban két külön tevékenységre, a kazánház felújítására, valamint ezen munkákhoz kapcsolódó műszaki ellenőri, szakértői feladatokra kötöttünk szerződést jogszabályi előírások szerint” – adta elő hullagyenge magyarázkodását az egyre több botrányba keveredő vezető, akit tehát már a „baráti” ballib média is egyre inkább kóstolgat.

Nyilván nem véletlenül. Hisz tudjuk, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések