Hirdessen itt

Döbbenet: rejtett fal mögül került elő a 20 milliárdot érő festmény

Döbbenetes történet tartja lázban Olaszországot. Megtalálták ugyanis Gustav Klimt 1997-ben ellopott festményét.

A mesterművet egy olasz galéria fala mögé rejtették, ahol egy kertész bukkant rá teljesen véletlenül. A férfi a Ricci-Oddi galéria körül éppen a borostyánokat vagdosta a galéria épületének faláról, amikor váratlanul egy titkos fémajtót talált a falban. Az ajtó mögött egy üregre lelt, amelyben meglepetésére egy fekete szemeteszsákba csomagolt festmény volt. A kép, mint kiderült, nem más volt, mint Klimt Egy hölgy arcképe című alkotása, amelynek 22 éve veszett nyoma ugyanebből a galériából.

A műalkotás – 1917-ben festette az osztrák művész – értékét 50 millió fontra (20 milliárd forintra) becsülik.

Miután a kertész megtalálta az elveszett remekművet, a rendőrség átvette megőrzésre, és jelenleg szakértők vizsgálják az eredetiségét.
– A festmény állapota kiváló. Furcsa elhinni, hogy egy fal mögé dugták a föld közelébe, és otthagyták 22 éven át – mondta Jonathan Papamarengh, a piacenzai városháza tanácsának kulturális vezetője. Miután 1997 februárjában nyoma veszett, a rendőrség azt hitte, hogy a tolvajok egy horgászhálóval és kampóval emelték le a falról a festményt, amit aztán a galéria nyitott tetején át vittek ki. Nem sokkal később a festmény hamisított verzióját becsomagolva elküldték egy népszerűségét vesztett politikusnak, mire a hatóságok lefoglalták a hamisítványt.

A rendőrség most azt akarja kideríteni, vajon a tolvajok szándékosan hagyták-e az üregben a képet, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, érte menjenek. Ha így is van, akkor kérdéses, hogy mi történt velük, miért nem vitték el végül a rejtekhelyről.

Papamarengh elmondása szerint ez a Klimt-festmény volt a második a legértékesebb az Olaszországból hiányzó festmények listáján egy Caravaggio- alkotás után, amelyet 1969-ben loptak el egy szicíliai templomból.

Egy másik műre festették rá

Az Egy hölgy arcképe című alkotás azért is igazán különleges, mert az eltűnése előtt egy művészeti hallgató észrevette, hogy a festményt egy másik, korábbi képére festette Klimt, amit szintén elveszettnek hittek. Ez a kép tehát az egyetlen „dupla” Klimt-festmény, amelynek első rétege egy fiatal nőt ábrázolt, amelyet 1912 óta nem láthatott a nagyérdemű.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések