A franciáknál minden karácsonykor az asztalra kerül ez a különleges desszert. Megmutatjuk, hogyan készül.
Hozzávalók kb. 8 szelethez
A kakaós piskótához
10 dkg étcsokoládé
5 tojásfehérje
17,5 dkg cukor
6 dkg liszt
3 ek. kakaópor
A krémhez
2 dl tejszín
2 ek. cukor
1 ek. konyak (brandy)
2 ek. kakaópor
7,5 dkg darált mogyoró
1 csomag zselatin expressz
A díszítéshez
1 tábla étcsokoládé tortabevonó
10 dkg étcsokoládé
5 tojásfehérje
17,5 dkg cukor
6 dkg liszt
3 ek. kakaópor
A krémhez
2 dl tejszín
2 ek. cukor
1 ek. konyak (brandy)
2 ek. kakaópor
7,5 dkg darált mogyoró
1 csomag zselatin expressz
A díszítéshez
1 tábla étcsokoládé tortabevonó
Elkészítés
1. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (25x45 cm nagyságú).
2. A kakaós piskótához a csokoládét vízfürdőben, alacsony lángon felolvasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Kis adagokban beleszitáljuk a lisztet, a kakaót, végül az olvadt csokoládét is beledolgozzuk. A masszát a tepsire simítjuk, egy fakanál nyelével hosszában több csíkot húzunk bele, majd a sütőben kb. 12 percig sütjük. Kissé benedvesítünk egy tiszta konyharuhát, ráborítjuk a tésztát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, aztán a konyharuha segítségével feltekerjük.
3. A krémhez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, beledolgozzuk a konyakot, a kakaót, a mogyorót és a zselatint.
4. Kiterítjük a piskótát, megkenjük a krémmel, majd újra feltekerjük. Legalább 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
5. A díszítéshez vízfürdőn megolvasztjuk az étcsokoládét, a tekercsre folyatjuk, majd egy villa segítségével csíkozzuk, megszórjuk cukorgyönggyel, aztán hagyjuk, hogy megdermedjen.
2. A kakaós piskótához a csokoládét vízfürdőben, alacsony lángon felolvasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Kis adagokban beleszitáljuk a lisztet, a kakaót, végül az olvadt csokoládét is beledolgozzuk. A masszát a tepsire simítjuk, egy fakanál nyelével hosszában több csíkot húzunk bele, majd a sütőben kb. 12 percig sütjük. Kissé benedvesítünk egy tiszta konyharuhát, ráborítjuk a tésztát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, aztán a konyharuha segítségével feltekerjük.
3. A krémhez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, beledolgozzuk a konyakot, a kakaót, a mogyorót és a zselatint.
4. Kiterítjük a piskótát, megkenjük a krémmel, majd újra feltekerjük. Legalább 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
5. A díszítéshez vízfürdőn megolvasztjuk az étcsokoládét, a tekercsre folyatjuk, majd egy villa segítségével csíkozzuk, megszórjuk cukorgyönggyel, aztán hagyjuk, hogy megdermedjen.
0 Megjegyzések