A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bolívia elfogatóparancsot ad ki Evo Morales ellen

Jeanine Anez, Bolívia ideiglenes elnöke helyi idő szerint jelentette be, hogy napokon belül elfogatóparancsot ad ki Evo Morales, korábbi államfő ellen.

Az MTI tudósítása szerint a jelenlegi elnök így nyilatkozott a bukott elnökről:

soha nem tisztelt semmit, még az alkotmányt sem, ezért, ha visszatér Bolíviába, akkor felelnie kell az ország előtt, és számot kell adnia az igazságszolgáltatásnak

Morales Bolívia első őslakos elnöke és 14 évig irányította az országot. Novemberben kényszerült a lemondásra az országot átsöprő véres és erőszakos tiltakozások miatt, amelyek az októberben lévő elnökválasztáson aratott győzelme miatt alakultak ki, ugyanis a bolíviai alkotmány szerint nem indulhatott volna újra a választásokon. Azonban a La Paz-i alkotmánybíróság döntése alapján a tisztségek esetében nem lehet az újraválaszthatósággal kapcsolatban korlátokat szabni, így Morales ismét indult az elnöki posztért, és eltávolítását puccsnak minősítette.

A bolíviai parlament - egyelőre nem tudni, hogy milyen időpontban - előrehozott választást fog tartani, melyen Morales nem indulhat. Ennek ellenére a Pártja, a Mozgalom a Szocializmusért kampányfőnöknek nevezte ki a korábbi államfőt.

Morales Mexikón és Kubán át végül Argentínába menekült, jelenleg is ott tartózkodik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések