A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bejutottak a katonák az új-zélandi halálzónába: az életüket kockáztatták, hogy kihozzák a vulkán széléről a szénné égett holttesteket – döbbenetes fotók

Katasztrófafilmbe illő látvány tárult a vakmerő katonák elé, akik négy nappal a 16 halálos áldozatot követelő vulkánkitörés után a szénné égett holttesteket kihozták az új-zélandi Fehér-sziget hamuszürke poklából.

Az új-zélandi védelmi erő különlegesen képzett emberei légzőkészülékekkel felszerelt, tűzálló védőfelszerelésben is óriási veszélyben voltak, miután a geológiai szolgálat 50-60 százalékosra tette a további kitörések valószínűségét. A hat elhunyt kihozatala négy órán át tartott.

Nyolc különlegesen képzett katona – két nő és hat férfi – vállalta az életveszélyes feladatot, de csak azokat a holttesteket tették hordágyra, amelyeket korábban drónokkal felderítettek. Ezek egy csoportban voltak egy 200 négyzetméteres részen. A mérges gázok koncentrációjáról nem érkezett hír, de az bizonyos, hogy a „pokoljáróknak” 300 méterre kellett megközelíteniük a Whakaari gőzölgő kráterét.

Ha ismét kitört volna, esélyük sem lett volna a menekülésre.

A felismerhetetlenségig összeégett holttesteket helikopterrel szállították a Wellington hadihajóra. Innen kerültek Aucklandba, ahol halottkémek kezdték meg az azonosításukat.

– Az akció terv szerint zajlott, és még nem ért véget. További két áldozat lehet a vulkáni szigeten avagy a part környéki vízben, őket kutatóbúvárok keresik – közölte Mike Bush rendőrfőnök. Közben szívbe markoló jelenetek helyszínévé vált Whakatane kikötője, a magántulajdonban lévő vulkánsziget hajóforgalmának új-zélandi kiindulópontja. Többen összeölelkezve énekeltek és várták a gyászos híreket. A tragédia után a hatóság lezárta a halálvulkán szigetét.

Emelkedhet az áldozatok száma

A kitörés pillanatában 47 turista tartózkodott a vulkánszigeten: 24 ausztrál, 9 amerikai, 5 új-zélandi, 4 német, 2 kínai, 2 brit és 1 malajziai. Egylőre 16 halottról érkezett hír és 17 személyt kezelnek négy új-zélandi, 13-at pedig ausztráliai kórházakban. Félő, hogy a halálos áldozatok száma emelkedni fog, mert a sérültek közül többen nemcsak harmadfokú égési sérülést szenvedtek, a tűzforró hamu belélegzése súlyosan roncsolta a tüdejüket.












Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések