A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Afrikai meleg tombol Magyarországon: vajon meddig tart még a hőség?

Olyan meleg volt tegnap sokfelé Magyarországon, mint a nyáron népszerű és télen sem hideg nyaralóhelyeken Dél-Európában vagy Észak-Afrikában.

A Baranya megyei Sellyén 19,3 fokot mértek. Ennyit mutattak a hőmérők Tunéziában és Cipruson, de még Kuvaitban és Szaúd-Arábia több városában is.

Görögország fővárosában, Athénban még hűvösebb is volt 1 fokkal, de itt sem volt melegebb, mint Nagyatádon és a Pest megyei Kakucson az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint.

A Nógrád megyei Zabaron egyébként semmit nem vettek észre a karácsony előtti tavaszból, ott ugyanis a köd miatt mindössze 6 fok volt.

Bármilyen hihetetlen, nem dőlt meg a melegrekord, 30 évvel ezelőtt ugyanis 22 fokot mértek Marcaliban.

– Nyugat-Európa fölött egy több központú ciklon örvénylik, miközben Délkelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, és a kettő között egy erőteljes déli áramlás szubtrópusi légtömegeket szállít a kontinens nagyobb részére. Csak Lappföldön és az Ural előterében van fagy, mindenhol máshol enyhe az idő – magyarázta Vaszkó András meteorológus.

Ennyire meleg ezután már nem lesz, de karácsonyig biztosan nem tér vissza a tél. Bár akkor érkezhet egy lehűlést okozó hidegfront, még akkor is az ilyenkor szokásos fölött lesz a hőmérséklet. Fehér karácsony pedig Lappföldön és az Alpokban lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések