A kíváncsi szemektől távol: titokban hallgatták meg Gothár Pétert

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettese a múlt héten a Fekete Péter államtitkárnak címzett levelében írta le, hogy a zaklatási botrányba keveredő rendező ellen etikai vizsgálatot folytatnak, amely során előbb Gothár hallgatóit, majd a rendezőt is meghallgatják.

A tegnapra meghirdetett esemény nagy sajtóérdeklődés mellett kezdődött, illetve kezdődött volna, ugyanis a nem hivatalosan közölt időpontot előbb egy órával halasztották, majd délutánra tolták.

Ekkorra már legalább tucatnyi újságíró várakozott az egyetem épülete előtt, de Gothár Péter csak nem tűnt fel. Később a Blikk munkatársa megtudta: teljesen más helyszínre költöztették a meghallgatást, valószínűleg a komoly sajtójelenlét miatt.

A magyar színházi és filmes életet és a közvéleményt is megrengető zaklatási ügy november 19-én robbant ki, amikor a Katona József Színház közölte: megvált egy munkatársától, miután az illető átlépett bizonyos erkölcsi határokat. Egy nappal később kiderült: maga Gothár Péter volt az a bizonyos munkatárs, igaz, feljelentés vagy rendőrségi ügy nem lett belőle. Mindenesetre a teátrum kirúgta, ezután pedig az SZFE is vizsgálatot indított. Ennek volt a következő állomása a szerdai meghallgatás, amelynek eredménye lapzártánkig nem derült ki. Az intézményben egyébként nem igazán volt beszédtéma a botrány: munkatársunk az egyetem több hallgatójával és munkatársával is beszélt, akik elmondták, a téma nem került elő a hallgatói csoportokban.

A Színházi Intézet egyik munkatársa pedig azt mondta, ő csak a lapokból értesült a botrányról, de pluszinformáció nem érkezett el hozzá, pletykákat sem hallott arról, hogy lett volna bármilyen folytatása az ügynek. Az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, Cserny Mihály elmondta, hozzájuk sem érkezett bejelentés.

– Mi a saját felületeinken, csatornáinkon végeztünk közvélemény-kutatást. Ezeken keresztül nem érkezett jelzés arról, hogy Gothár Péter etikai módon kifogásolhatóan viselkedett volna. Persze, az etikai bizottságnak lehetnek egyéb értesülései – mondta a HÖK-elnök.

Az egyetem vizsgálatára egyébként nemcsak a közvélemény, hanem filmes szervezetek is várnak, a Magyar Művészeti Akadémia ennek tekintetében dönt majd Gothár tagságáról.

Kommentár – Lapulás

Úgy tűnik, elfogyott a bátorsága a színművészeti egyetem vezetőségének, vagy legalábbis azoknak, akiknek ezt a Gothár-ügyet valahogy kezelniük kellett volna. Egészen addig büszkén döngette a mellét szinte a teljes filmszakma, amíg Luc Bessonok, Harvey Weinsteinek és hasonlók balhéi után kellett „mítúzni”. Az újabb komoly hazai ügy után viszont nincs más, csak a hallgatás. Pedig most végre kiállhattak volna azok, akiknek a kezében van a döntés, hogy tessék, nyílt lapokkal játszunk, nincs takargatnivalónk. Ehelyett csak titkolózás, suttogás és kínos hallgatás van. A „csakvalahogyeztéljüktúl” lapulás. Oszoljunk, kérem, nincs itt semmi látnivaló...

Tüntettek ellene

Szerdán, a tervezett meghallgatással párhuzamosan női szervezetek tüntetést tartottak a Katona József Színház előtt. Képviselőik közölték, azt szeretnék elérni, ha minden színház levenné a műsoráról Gothár Péter összes rendezését. Az ügy érdekében petíciót is indítanak - írja a Blikk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések