A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Matolcsy: meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót

Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót - hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön Budapesten azon a rendezvényen, amelyen bemutatták új könyvét, "Az amerikai birodalom kontra európai álom" című művet.

Az MNB elnöke elmondta: létrehozása pillanatában hibás, sőt káros politikai koncepcióra épült az euró megteremtése, mivel 1992-ben, az euró elindulásakor a közös európai pénztől az európai országok szorosabb együttműködését, gazdaságának erőteljes bővülését várták, szemben a Szovjetunióval, a szovjet birodalommal. A Szovjetunió azonban pont abban az évben bomlott fel - mutatott rá Matolcsy György.

Később, az elmúlt évek során ezzel szemben a dollár, az amerikai birodalom valutájának versenytársa lett az euró, amelyet sem az Egyesült Államok vezetése, sem annak politikai és gazdasági elitje nem néz jó szemmel - tette hozzá.

Matolcsy György kiemelte: Európának vissza kell térnie a gyökereihez, a szellemi és kulturális örökségéhez, sokszínűségéhez, és ezekre építve kell választ adnia a XXI. század kérdéseire, a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések