Hirdessen itt

A török elnök kizárta, hogy országa lemond az orosz légvédelmi rendszerről az amerikaiért

Recep Tayyip Erdogan török elnök kizárta, hogy országa lemond az Oroszországtól beszerzett Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerről az Egyesült Államok által felkínált Patriotért - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatóságára hivatkozva.

A beszámoló szerint Erdogan kétnapos hivatalos washingtoni látogatása végén török újságíróknak azt nyilatkozta: Törökország szuverén jogai korlátozásának tekinti és helyteleníti azt a javaslatot, amely szerint az amerikai Patriot megvásárlásakor teljesen számolja fel a már leszállított orosz légvédelmi rendszert.

A török államfő hozzátette: Donald Trump amerikai elnöknek is megmondta, hogy Ankara kész Patriotot vásárolni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy védelmi "forrásaik" diverzifikálása országa nemzeti érdeke és szuverén joga. Egyúttal rámutatott: Oroszországgal jelenleg stratégiai kapcsolatuk van, amit nem tehetnek tönkre. A török elnök példaként az Oroszországból érkező Török Áramlat földgázvezeték megépítésének ügyét említette.

Törökország 2017-ben kötött üzletet Oroszországgal négy üteg Sz-400-as megvásárlásáról, a szerződés értéke 2,5 milliárd dollár. Ankara júliusban kapta meg az első, nagyjából két hete pedig az utolsó alkatrész-szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert. Ez minden idők legjelentősebb fegyvereladási üzlete Oroszország és egy NATO-tagország között.

Az Egyesült Államok válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös vadászbombázó repülőgép fejlesztési programjában, és felfüggesztette a harci gép eladását is a törököknek. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb vadászgépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a bombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Trump szerdán fogadta Erdogant a Fehér Házban. A tárgyalások után tartott közös sajtókonferencián az amerikai elnök úgy fogalmazott: lehetségesnek tartja az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer ankarai vásárlása miatti viták elsimítását. Annak ellenére, hogy ez a vásárlás - mint mondta - komoly kihívást jelent, arra számít, hogy "ezt valamiképpen sikerül majd áthidalnunk".

Az Anadolu csütörtökön Erdogan szavait idézve azt írta, nagyon pozitív és konstruktív volt Trump hozzáállása a találkozón ehhez a kérdéshez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések