Hirdessen itt

A szlovén jegybanknak kárpótolnia kell a bankrendszer 2013-as szanálása során károsult befektetőket

A szlovén parlament csütörtökön késő este elfogadta azt a törvényt, amely előírja a központi bank számára a bankrendszer 2013-as szanálása során kárt szenvedett befektetők kárpótlását.

A szlovén jegybank, amely az Európai Központi Bank (EKB) része, miután Szlovénia 2007-ben bevezette az eurót, jelezte: az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Az EKB szerint sérti a Európai Unió (EU) monetáris finanszírozási szabályait, hogy a jegybankot teszik felelőssé a bankrendszer szanálása során keletkezett, és a bírósági ügyekből származó károkért. Andrej Bertoncelj szlovén pénzügyminiszter szerint viszont a törvény, amelyet az általa vezetett minisztérium dolgozott ki, összhangban van az alkotmánybíróság 2016-os határozatával, amely azt sürgetik, hogy a parlament mielőbb fogadjon el egy olyan rendeletet, amely nagyobb jogbiztonságot nyújt azok számára, akik a bankrendszer szanálása során elvesztették vagyonukat.

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - döntő részben állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék a rossz hitelek miatt fenyegető összeomlást. A szlovén nemzeti bank 2015-ben további 1,55 milliárd eurót költött a legnagyobb szlovén kereskedelmi bank, az NLB feltőkésítésére. Azóta az állam mintegy 1,2 milliárd euró osztalékot és bevételt kapott a pénzintézet részvényeinek értékesítéséből.

Ugyanakkor a bankok rendbetételének folyamatban 600 millió euró értékű alárendelt kötvénytulajdonos és 100 ezer bankrészvényes befektetése veszett oda. A bajba jutott bankokat később privatizálta a kormány.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések