A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zágrábnak a schengeni csatlakozáshoz biztosítania kell határai védelmét és a nemzetközi jog betartását

Horvátország akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha biztosítja határainak védelmét, megállítja az illegális bevándorlást, és tiszteletben tartja a nemzetközi jogot - hangsúlyozta Miro Cerar szlovén külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Stef Blok holland külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.
Szlovénia többször összefüggésbe hozta Horvátország schengeni csatlakozásának kérdését a két ország határvitája ügyében hozott választott bírósági ítélettel, amelyet Zágráb elutasít, és helyette kétoldalú megállapodást szorgalmaz.

A két nyugat-balkáni ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, és a határvita miatt Szlovénia sokáig hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. A vitának is szerepe volt abban, hogy Brüsszel úgy döntött, ezentúl egyetlen ország sem csatlakozhat az Európai Unióhoz mindaddig, míg nem rendezi határvitáit a szomszédaival.

A határvita témája Marjan Sarec szlovén kormányfő és Charles Michel belga miniszterelnök, az Európai Tanács leendő elnöke szerdai ljubljanai tárgyalásán is felmerült. Sarec egy, a választott bírósági döntésre vonatkozó kérdésre válaszolva diplomatikusan úgy fogalmazott, tudja, hogy Michel olyan politikus, aki tiszteletben tartja a jogállamiságot és védelmezi az EU alapértékeit, és meg van győződve arról, hogy az Európai Tanács elnökeként is ilyen marad.

Charles Michel december 1-jétől tölti be az Európai Tanács elnökének tisztségét, ljubljanai látogatása része a hivatalátvétel előkészítésének. Előzőleg Berlinben és Rómában tárgyalt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések