A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vádat emeltek egy 60 éves gyöngyösi férfi ellen, aki hónapokon át zaklatta volt élettársát

A családon belüli erőszak visszaszorítása és a gyermekek védelme fontos ügyészi feladat.
Részben a büntetőjog szigorú eszközeinek alkalmazásával, részben a család- és gyermekvédelem területén működő állami szervek törvényes működésének ellenőrzésével igyekszik az ügyészség visszaszorítani a családon belüli erőszakot, egyben hozzájárulni ahhoz, hogy minél kisebb legyen a veszélyeztetett gyermekek száma Heves megyében – tájékoztatta a Heolt dr. Szalóki Zoltán főügyész.

Mint megtudtuk: a Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt egy 60 éves férfi ellen, aki idén tavasszal Gyöngyösön hónapokon át zaklatta volt élettársát, pokollá téve ezzel közös kiskorú gyermekeik életét is. A nő a gyerekekkel az év elején egy átmeneti otthonba menekült, emellett márciusban és június elején úgynevezett távoltartást kezdeményezett a rendőrségen a vádlottal szemben. Ezekben az eljárásokban az ügyész is fellépett, indítványozta a távoltartás elrendelését. 

A bíróság az indítványoknak helyt adva mindkétszer elrendelte, hogy a férfi köteles magát távol tartani egykori családjától, azonban ez nem hozta meg a kívánt eredményt, mivel a vádlott továbbra is zaklatta, sőt súlyosan bántalmazta volt élettársát. Ezért a bíróság – ugyancsak ügyészi indítványra – végül letartóztatta az erőszakos apát. Vádiratában az ügyész végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a terhelttel szemben.

A családon belüli erőszaknak a felnőttek mellett gyakran áldozatul esnek a gyermekek is, akiket sokszor csak úgy lehet megóvni az otthoni atrocitásoktól, hogy a gyámhatóság nevelésbe veszi őket. Ilyenkor sor kerülhet az intézeti elhelyezésükre, amire a fővárosi és a megyei lakásotthonok és gyermekotthonok szolgálnak. 

Az ügyészségről szóló törvény előírásai szerint az ügyész rendszeresen ellenőrzi a gyermekvédelmi szolgáltató tevékenységet folytató intézmények működésének törvényességét, és amennyiben törvénysértést tár fel, az intézmény vezetője felé felhívással él, adott esetben pedig egyeztet a fenntartóval. Heves megyében a főügyészség jelenleg is kilenc lakásotthonban végez törvényességi ellenőrzést.

A gyermekvédelem területén a megyében szoros az együttműködés a közigazgatásban dolgozó szakemberek és az erre a feladatra kijelölt, speciális ismeretekkel rendelkező ügyészek között. Jó példa erre az az októberben lezajlott egyeztetés, melyre a család- és gyermekjóléti szakszolgálat, valamint a gyámhatóság dolgozói érkeztek Hatvanból Egerbe, a megyei főügyészségre. A megbeszélésen részt vevő hatóságok képviselői – úgy is, mint a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai – a még szorosabb és hatékonyabb együttműködés lehetőségeit elemezték.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések