A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Indexcsökkenéssel nyitott New York


A hétfői gyenge zárást követően a nem javuló amerikai-kínai kereskedelmi viszony miatt indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA 30 index 0,76 százalék, az S&P 500 index 0,73 százalék, a Nasdaq Composite index 0,75 százalék veszteséget mutatott a kereskedés kezdetén.

A piacokat az a hír késztette fokozott óvatosságra, hogy Washington korlátozni tervezi a kínai tőkepiacok elérhetőségét amerikai befektetők előtt, valamint újabb kínai cégeket vesz fel a kereskedelmi feketelistára. Szaporodnak annak a jelei is, hogy nem sikerül haladást elérni a csütörtökön kezdődő amerikai-kínai kereskedelmi egyeztetéseken sem.

Az ellentétek elmélyülésének híre elsősorban a kínai piacnak erősen kitett amerikai cégek részvényeit érintette hátrányosan. Már a nyitás előtt gyengült a tőzsdén kívüli kereskedelemben számos jelentősebb részvény, az Intel- és az Nvidia-papírok egy százalékkal, a Boeing másfél százalékkal.

A piacok figyelme mindezektől függetlenül már kezd a jövő héten induló harmadik negyedévi eredménybeszámoló-szezonra irányulni annak felmérésére, mennyiben érintette ténylegesen a vállalatok gazdálkodását a kereskedelmi ellentétek éleződése. A becslések szerint az S&P 500 index tagvállalatainak nyeresége három százalékkal maradhat el az egy évvel ezelőttitől.

Az olaj ára csökkenésnek indult a kereskedelmi ellentétek fokozódása tükrében. Az amerikai piaci nyitáskor a WTI 1,04 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 52,20 dolláron, a Brent ára 0,93 százalékkal 57,81 dollárra csökkent.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0972 dolláron, az arany spot ára 0,90 százalékkal unciánként 1506,66 dollárra emelkedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések